Älvsbyn är den ort som sticker ut mest. Här har inte maxtemperaturen varit så låg som i år sedan 2004. Då var det 24,2 grader som varmast i Älvsbyn. I år var det 25,4 grader, vilket också är den högsta uppmätta temperaturen i hela Pite älvdal. I övrigt har medeltemperaturerna följt de normala.
– Vi kan konstatera att de två sista veckorna i juli räddar upp medeltemperaturerna, då fick vi några dagar med högsommartemperaturer på många håll, säger Charlotta Eriksson, meteorolog vid SMHI.
Däremot har de riktiga högtrycken som ger mer långvarig högsommarvärme lyst med sin frånvaro.
– Det har inte riktigt vuxit in och gett mer stabila högsommartemperaturer. Den varma luft som trots allt har dragit in kommer från Ryssland, där kan man säga att det var en del av kontinentalluften som letade sig in, säger hon.
På nederbördssidan däremot har det varit betydligt blötare än normalt på sina håll. I Älvsbyn har det fallit 89,5 millimeter regn, det är 173,4 procent av det normala för juli.
– Man ska också säga att nederbörden kan variera väldigt mycket i och med att det är skurbetonat, vilket beror på att vi har mer varmare luft, säger Charlotta Eriksson.
Även Piteå har haft en blötare julimånad än normalt. Här har det fallit 87,6 millimeter regn, det är 153,4 procent av den normala nederbörden i juli. Arvidsjaur och Arjeplog däremot har haft något mindre nederbörd mot för det normala.