Trafikverket sätter upp flera nya fartkameror

17 nya fartkameror ska sättas upp i Pite älvdal. Fem av dem håller på att byggas längs väg 94, mellan Klöverträsk och Älvsbyn. Även olycksdrabbade korsningar längs E4 och väg 373 finns med i planeringsunderlaget.

När PT:s läsare tyckte till om var det behövs fartkameror var det många som föreslog korsningen på väg 373 vid Bergsviken/Hemlunda.

När PT:s läsare tyckte till om var det behövs fartkameror var det många som föreslog korsningen på väg 373 vid Bergsviken/Hemlunda.

Foto: Jens Ökvist/Frilans

Pite älvdal2023-11-20 05:20

Var i Pite älvdal tycker du att det behövs en fartkamera? I oktober ställde PT frågan till sina läsare och totalt kom det in 107 svar. De flesta pekade ut två olycksdrabbade vägar:

Södra utfarten på E4 i Hortlax och korsningen Bergsviken/Hemlunda på väg 373.

undefined

Enligt Erik Stenlund, åtgärdsplanerare vid Trafikverket, finns båda dessa med i planeringsunderlaget för så kallade ATK-kameror.

– De har inte prioriterats tidigare då vi haft andra kandidater som vi ansett haft större behov och vi har dessutom velat utvärdera hur trafikflödena förändrats efter byggnationen av trafikplats Hortlax som färdigställdes 2022, säger han.

undefined
Enligt Trafikverket finns korsningen Bergsviken/Hemlunda på väg 373 med i planeringsunderlaget för fartkameror.
undefined
När PT frågade läsarna om var de vill se en fartkamera var det många som föreslog korsningen på E4 vid södra in- och utfarten vid Hortlax.

I Pite älvdal finns det i dagsläget 20 fartkameror och flera är på gång:

  • Fem fartkameror håller på att byggas längs väg 94, mellan Klöverträsk och Älvsbyn
  • Sex platser ska fastställas för etablering under vintern
  • Fyra kameror ska upp på väg 374, mellan Pålberget och Arnemark
  • Två kameror ska upp på E4 vid korsningen till Havsbadet

PT har tidigare skrivit om att Trafikverket ska uppgradera sina kameror. Enligt Erik Stenlund kommer de nya kamerorna med förbättrad teknik att börja rullas ut under 2024. Först och främst gäller det nya kameror som etableras, sedan sker utbytet av befintliga kameror löpande under kommande år.

Trafikverket får ofta in synpunkter om var det ska sättas upp nya kameror. Enligt Erik Stenlund finns det ingen specifik punkt som sticker ut i Pite älvdal.

– Men en generell bild är att de flesta förslag inkommer vid eller i närheten av där oskyddade trafikanter och biltrafik samsas om vägbanan samt större korsningspunkter, säger han.

Arbetet med att avgöra huruvida det behövs en ATK-kamera eller inte grundar sig i en nationell strategi där vissa kriterier ska vara uppfyllda. Det handlar bland annat om trafikmängd, hastighetsgräns och påvisade hastighetsöverträdelser.

– Vi hämtar även in synpunkter från Polisen. De platser där vi ser att kriterierna till stor del uppfylls så går vi vidare och föreslår etablering av ATK-kamera. Får vi tilldelning rekognoserar vi platserna och fastställer placering i samråd med Polisen, uppger Erik Stenlund.

undefined
Erik Stenlund är åtgärdsplanerare vid Trafikverket och enligt honom har det kommit in någon form av synpunkt på de flesta platser där det sitter en kamera i dagsläget.

PT:s läsare hade förslag på närmare 50 olika platser i Pite älvdal. Flera av dem uppgav olika sträckor längs Älvvägen sedan var det även flera som skrev Blåsmarksvägen, Hortlaxvägen och Bergsviksbron.

Trafiksäkerhet

Kamerorna är placerade för att sänka hastigheten och rädda liv på vägar där det är höga hastigheter och där olycksrisken är stor.

Alla kameror placeras synligt och hastigheten är väl skyltad. Med hjälp av radar mäter kameran fordonets hastighet och fotograferar bara när någon kör fortare än vad som är tillåtet på vägen.

Trafiksäkerhetskamerorna sparar cirka 20 liv per år.

Kamerorna beräknas minska antalet dödade med cirka 20–30 procent.

Källa: Trafikverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!