Elisabeth Burström, enhetschef för flyktingmottagningen, berättar att 136 flyktingar från Ukraina blev anvisade till Piteå.
– Vi tog emot totalt 106 personer 2022. Av dem har 14 flyttat härifrån. Hittills under 2023 har vi fått 9 namn på ukrainska flyktingar som ska komma. Under det här året återstår det att ta emot ytterligare 24, säger hon.
Ukrainarna bor relativt stadsnära, i huvudsak i Öjebyn, på Ankarskatan och i lägenheter i centrum. De som flytt under massflyktingsdirektivet får stanna i ett år, men kan ansöka om förlängning upp till tre år.
Istället för SFI erbjuds undervisning i svenska inom projektet Care Satsa.
I Älvsbyn togs 10 flyktingar i tre familjer emot, av dem är två familjer kvar.
– En av familjerna for direkt någon annanstans för de ville ha jobb direkt. Vi har upplevt att många är högutbildade och mycket drivna. De vill jobba eftersom de får väldigt lite pengar. Vuxna får 71 kronor per dag och barn ännu mindre, säger Marita Lundqvist, integrationspedagog på Älvsbyns kommun.
Hon berättar att kommunen driver projektet Samhällsorientering för inkludering men beklagar att flyktingarna inte får läsa svenska på SFI.
– För att få jobb måste de ju kunna svenska men kommunen får inga pengar från Migrationsverket, de är hänvisade till Studieförbundet NBV och folkhögskolan.
Lena Ruth, kommunchef i Arvidsjaur, berättar att 25 flyktingar var anvisade och 16 har kommit, ett antal av de vuxna har fått jobb.
– De bor i samhället i lägenheter och har kunnat delta i projekt som bedrivs i kommunen då det har passat.
SFI har erbjudits i mån av plats men bedrivs dagtid så arbetar man har man inte kunnat närvara. Vuxenskolan har bedrivit svenska och lättare samhällsorientering kvällstid.
– Vi har också anställt språkstödjare i skolan och det går bra för barnen. På det stora hela fungerar det väl, säger Lena Ruth.
Arjeplogs kommun fick 16 ukrainska flyktingar anvisade, av dem har 7 kommit.
– De flesta har kommit ensamma och majoriteten jobbar inom hotell- eller städbranschen tack vare biltestnäringen som belägger hotellen. Vi har två lägenheter som en del av dem bor i och tre personer bor i korridorboende i vårt elevhem, säger Eric Karlsson, handläggare och utredare vid Arjeplogs kommun och fortsätter:
– Vi erbjuder samhällsorientering första veckan och sedan får de studera på SFI.