Fackförbundet kritiska till säkerhetsprövning

Anställda i kommuner kan komma att granskas av Säpo som ett led i att myndigheter ser över sin sårbarhet. Fackförbundet Vision ser risker med säkerhetsprövningen. "Vi tycker det är lite lurigt med lagstiftningen", säger Oskar Pettersson, biträdande förhandlingschef.

"Som fackförbund har vi ingen insyn i själva säkerhetsklassningen eller kring vilka tjänster som bedöms att säkerhetsklassas", säger Oskar Pettersson, biträdande förhandlingschef på fackförbundet Vision.

"Som fackförbund har vi ingen insyn i själva säkerhetsklassningen eller kring vilka tjänster som bedöms att säkerhetsklassas", säger Oskar Pettersson, biträdande förhandlingschef på fackförbundet Vision.

Foto: Vision

Pite älvdal2022-12-08 21:30

Flera kommuner i landet ser nu över vilken typ av information personer på olika befattningar har tillgång till. Utifrån det kan det bli en säkerhetsklassning av tjänster.

– I grunden är det fullt förståeligt eftersom det handlar om säkerheten för hela landet, säger Oskar Pettersson och fortsätter:

– Men vi tycker det är lite lurigt med lagstiftningen över lag. Som fackförbund har vi ingen insyn i själva säkerhetsklassningen eller kring vilka tjänster som bedöms att säkerhetsklassas.

Om den anställde inte klarar säkerhetsklassningen så får, enligt Pettersson, varken facket eller den anställde reda på varför. Det eftersom sådana uppgifter hänvisas till att vara sekretessbelagt.

– Vi kan inte företräda medlemmen och ha en annan åsikt om själva säkerhetsprövningen av individen. Det gör att den här lagstiftningen, hur viktig den än må vara, slår ut arbetsrätten i grunden som annars handlar om att vi ska kunna kontrollera att arbetsgivaren gör på rätt sätt om man säger upp en person.

Pettersson poängterar att den anställde inte sägs upp per automatisk om den inte klarar säkerhetsprövningen. Personen i fråga kan i stället komma att omplaceras någon annanstans i verksamheten.

– Men över lag är det svårt för oss att agera eftersom lagstiftningen inte är tillräckligt transparent i hanteringen, säger han.

Bedömer du att det finns ett kryphål för arbetsgivaren att kunna använda sig av om man vill bli av med en anställd?

– Jag hoppas och vill inte tro att någon kommer använda det som det, men ja, den risken finns. Det är ett möjligt sätt att i första hand bli av med någon från en viss befattning, eftersom det är den som är säkerhetsklassad.

Pettersson nämner också ett fall där en säkerhetsprövning av politiker och vissa tjänstemän pausades under hösten i Norrköping. Kommunstyrelsens ordförande uppdrog, enligt Norrköpings tidningar, till kommunens säkerhetsskyddschef att förtydliga syftet med prövningen. I samband med pausen slapp en kommunanställd tjänsteman nära KSO, med en bakgrundsproblematik gällande sin privatekonomi, att genomgå säkerhetsprövningen då tjänstemannen sökte och fick en annan tjänst.

– Det är lite märkligt hur de kan använda det här när det passar dem, säger Oskar Pettersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!