Barn gör dig rik på kärlek och upplevelser, men de innebär också utgifter. Enligt Swedbank och sparbankernas senaste uträkningar från 2021 kostar ett barn omkring 1,45 miljoner kronor från födseln till den dagen de fyller 19 år. Beräkningarna baseras på nödvändiga kostnader som mat och kläder, fritidsintressen, månadspeng, utrustning till hemmet, kostnad för större bostad, barnomsorg och föräldraledighet med mera.
– Det kan vara bra att vara medveten om vad det faktiskt kostar att ha barn. Om man är förberedd är det enklare att få pengarna att räcka till det som är nödvändigt, säger Madelén Falkenhäll, senioranalytiker på Swedbank.
Störst påverkan på ekonomin har bebisar eftersom en förälder då tar ut föräldraledighet och inkomsten blir lägre. Det första levnadsåret är kostnaden för att ha barn omkring 130 000 kronor. Med åldern ökar kostnaderna för mat, kläder, fritidsintressen och vecko- eller månadspeng. En 10-åring kostar 79 000 kronor och en 18-åring 95 000 kronor per år. Billigast i drift är 6-åringarna som kostar 67 000 kronor.
– Med barn ökar ansvaret, även för ekonomin. Att göra en budget över inkomster och utgifter är en bra början att få kontroll på sin ekonomi. Sedan får man vara beredd på att det kan bli några år då man inte har lika mycket pengar att spendera som innan man hade barn, säger Madelén Falkenhäll.
Hon tipsar om att införskaffa eller spara till saker som vagn och andra lite dyrare saker som behövs barnets första år redan innan barnet föds och inkomsten blir lägre.
– Och allt måste inte vara nytt. Man kan måla om möbler eller låna saker av varandra, till exempel barnvagn.
Hur kan man göra för att få ihop ekonomin om det är knapert?
– För många familjer är barnbidraget ett nödvändigt tillskott som får ekonomin att gå ihop. Men man kan också spara pengar genom att köpa begagnat och att till exempel ärva kläder från syskon eller andra.
Barn- och studiebidraget täcker en knapp femtedel av kostnaderna, enligt bankernas uträkning.
Det är även bra att spara åt barnen i fall ekonomin tillåter det.
– Man kan välja att spara i förälderns namn och då har föräldern full makt över pengarna. Eller så sparar man i barnens namn och då blir pengarna tillgängliga för barnet den dagen hen fyller 18 år, säger Madelén Falkenhäll.