Elva personer som kandiderar till kommunfullmäktige i Pite älvdals fyra kommuner är dömda för ett eller flera brott. Det visar en sammanställning från researchföretaget Acta Publica som Piteå-Tidningen har gått igenom.
Bland domarna finns bland annat misshandel, bokföringsbrott, grov rattfylla, vållande till annans död, ofredande och brott mot vapenlagen.
Två personer på Sverigedemokraternas valsedlar i de fyra kommunerna är dömda till villkorlig dom och dagsböter. Det handlar om misshandel respektive bokföringsbrott. Lage Hortlund, tillförordnad ordförande för Sverigedemokraterna i Norrbotten, säger att han inte kände till att partiet hade en misshandelsdömd person på valsedeln.
– Normalt är vi det parti som har mest bakgrundskontroll av alla, säger han.
Hur kommer det sig att ni har missat det här?
– Det är säkert för att det är väldigt långt tillbaka i tiden, men jag måste säga att er undersökning är märklig. Direkt ni hittat någon ersättare i någon fritidsnämnd någonstans i Sverige som är SD:are så skriver ni om det. Det är så massmedia arbetar. Tyvärr är ni inte på något sätt objektiva, säger Lage Hortlund.
SD vill ta krafttag mot kriminaliteten – är det inte relevant att berätta att partiet har kandidater som är dömda för våldsbrott även om det har skett för ett antal år sedan?
– Jo. Men när har man sonat sitt brott? Det är en väldig slagsida i bevakningen. Det är det vi anmärker på.
I Älvsbyn är tre kandidater dömda för brott och två av dem finns på Moderaternas lista. En M-kandidat dömdes i mars 2021 till 40 dagsböter för brott mot vapenlagen. Personen hade förvarat ett kulgevär som hen hade licens för hos en annan person utan tillstånd. Den andra M-kandidaten dömdes 2016 till villkorlig dom och samhällstjänst för grovt rattfylleri
– Jag visste inte om det här, men man skriver en kandidatförsäkran och då godkänner regionen och förbundet att man ska stå som kandidat, det görs inte på lokal nivå, säger Stefan Lindbäck, ordförande för Moderaterna i Älvsbyn.
Ser du något problem med att era kandidater har begått brott?
– Det är väl bättre om man inte har begått brott, men har man gjort ett lindrigare brott så kan man inte vara straffad för evigt. Sedan finns det såklart nivåer av brott och börjar man komma till grövre brott kan jag tycka det är olämpligt oavsett, säger Stefan Lindbäck.
På Vänsterpartiets lista i Älvsbyn är en person dömd för brott. Det handlar bland annat om brott mot trafikförordningen 2018 och rattfylleri 2012. Oscar Johansson, som är förstanamn på V-listan i Älvsbyn, har fullt förtroende för den aktuella kandidaten.
– Brott är aldrig bra att begå och det är ingenting vi tycker är okej. Men någonstans måste du bli förlåten och har du blivit dömd och avtjänat ditt straff måste du få en andra chans.
Däremot säger Oscar Johansson att det finns vissa brott som diskvalificerar personer för att kandidera till politiska uppdrag.
– Man måste någonstans se till brottets karaktär och våldsbrott och grov kriminalitet går inte att förena med politiska uppdrag enligt min mening.
I Piteå har totalt sex kandidater blivit dömda för brott. På Kristdemokraternas valsedel i Piteå är en kandidat dömd för grovt rattfylleri 2019. En kandidat på Socialdemokraternas fullmäktigelista dömdes 2014 till villkorlig dom och dagsböter för olaga hot. En annan S-kandidat dömdes 2019 till dagsböter för vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik. Kandidaten hade inte iakttagit stopplikt och därigenom orsakat en olycka där en personen skadades.
En kandidat på Liberalernas fullmäktigelista i Piteå dömdes till dagsböter för ofredande under sommaren 2018. Enligt domen har kandidaten tagit ett hårt grepp om en kollega som en tillrättavisning för att personen glömt att lämna ett arbetsredskap på rätt plats.
En annan kandidat på Liberalernas lista har dömts för upprepade trafikrelaterade brott och förseelser. 2011 dömdes hen till dagsböter för olovlig körning då kandidaten kört bil utan körkort. 2015 körde kandidaten ihjäl två äldre cyklister med bil och dömdes till villkorlig dom och dagsböter för vållande till annans död och vårdslöshet i trafik. Senast 2020 fick kandidaten ett strafföreläggande för brott mot trafikförordningen. Detta för att ha i samband med en trafikolycka inte underrättat varken ägaren till fordonet eller polis.
Ulf Lindström, ordförande för Liberalerna i Piteå, ser inget problem med kandidaternas bakgrund.
– Vårt rättsystem är så att har du blivit dömd och tagit ditt straff så är du fri efter det. Det de gjorde var inte rätt och det vet de om och har lärt sig av det, säger han.
En kandidat på Skol- och landsbygdspartiets lista i Piteå, dömdes i november 2021 till villkorlig dom och dagsböter för bokföringsbrott. Bakgrunden är att kandidaten inte bokförde varken intäkter eller utgifter i sin näringsverksamhet. Den tidigare företagaren har erkänt brott och har varit öppen med vad som hänt inom partiet, berättar gruppledaren Anders Nordin.
– Alla människor kan göra misstag och vi ser inte att det skulle förhindra deltagandet i det politiska livet. Den här kandidaten har sonat sitt straff och måste få en revansch i samhället, vilket alla bör få om man inte har gjort riktigt allvarliga brott som mord, våldtäkt och sånt.