Svenskarna ska förmås jobba längre

Svenskarna ska jobba längre upp i åldrarna och får ta ut allmän pension tidigast vid 64 år. De fattigaste pensionärerna ska få stärkt ekonomi och skurkaktiga fondbolag kastas ut ur premiepensionssystemet.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och socialminister Annika Strandhäll (S) företräder regeringen i pensionsgruppen, där också de fyra partierna i Alliansen ingår. Arkivbild.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och socialminister Annika Strandhäll (S) företräder regeringen i pensionsgruppen, där också de fyra partierna i Alliansen ingår. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Pension2017-12-14 09:33

Det är delar i den principöverenskommelse om framtidens pensioner som riksdagspartierna i den så kallade pensionsgruppen enats om.

För Socialdemokraterna är det viktigaste, enligt socialminister Annika Strandhäll (S), att uppgörelsen förbättrar för de sämst ställda pensionärerna.

– Vi förbättrar garantipensionen och höjer bostadstillägget. Dessutom ser vi till att kasta ut skurkarna ur pensionssystemet, säger Strandhäll.

Hon framhåller att den faktiska pensionsåldern redan i dag är 64,5 år med anledning av förslaget att höja åldern när man får ta ut pensionen till 64 år.

– Jag tycker att vi kommit väl fram. Får vår del handlar det om att ta ansvar för helheten.

Som väntat ska åldersgränsen för när man tidigast får ta ut allmän pension höjas stegvis. Från dagens 61 år till 62 år 2020, till 63 år 2023 och till 64 år 2026.

Höjningarna sker för att pensionssystemet inte ska urholkas när vi lever allt längre.

– Ska vi klara framtidens pensioner så behöver vi jobba lite längre, säger Kristdemokraternas ekonomisk politiske talesperson Jakob Forssmed.

Han tycker att den stegvisa höjningen av åldersgränsen är ”varsam”.

Den faktiska genomsnittliga pensionsåldern är i dag 64,5 år. Enligt Forssmed är tanken att den ska pressas upp motsvarande de regeländringar som nu ska införas.

Åldersgränsen för när garantipensioner tidigast får tas ut höjs från 65 år till 66 år. Framförallt Socialdemokraterna har varit oroade för att många inte ska orka jobba så länge. Därför införs en möjlighet att ta ut garantipension efter 44 år i yrkeslivet.

Partierna i pensionsgruppen, S, MP, M, C, L och KD, är också överens om att situationen för de fattigaste pensionärerna ska stärkas.

– Det har vi kämpat för i många år, säger Forssmed.

Överenskommelsen innebär att ett tilläggsbelopp införs för garantipensionen och att taket för bostadstillägget höjs. Hur mycket mer pengar det handlar om är oklart. En utredning ska lägga fram förslag i februari.

Viktigast för Centerpartiet har varit, enligt partiets företrädare Solveig Zander, att få en höjning av grundpensionen. Det ska ge kvinnor en pension att leva på.

– Man ska ha råd att leva som en vanlig människa, säger Zander.

Förstärkningen av garantipensionen och höjningen av bostadstillägget tror hon ska vara på plats 1 januari 2019.

Överenskommelsen innebär också att rätten att få arbeta kvar höjs från 67 år till 69 år. För Liberalerna har den förändringen varit viktig.

– Det finns läkare och lärare som behövs i välfärden som i dag pensionerar sig vid 67 mot sin vilja, säger L:s ekonomisk politiske talesperson Mats Persson.

Överenskommelsen innebär dock en viss anpassning till arbetsgivarnas kritik. Det ska gå snabbare att säga upp anställda över 67 om det finns saklig grund eller arbetsbrist.

– Det är ett sätt att underlätta för arbetsgivaren, men naturligtvis också stärka rätten att vara kvar på arbetsmarknaden, säger Persson.

Även premiepensionssystemet ska förändras. Större krav ska ställas på de fonder som deltar i systemet. Oseriösa aktörer ska rensas bort genom bättre kontroll av vilka fonder som ingår i systemet.

Tanken med pensionsöverenskommelsen är att pensionssystemet ska stärkas, men det innebär inte någon generell höjning av pensionsnivåerna. Än så länge finns det inte heller något förslag om att höja pensionsavgifterna.

Pensionerna kommer dock att bli högre för de som jobbar längre än vad de tidigare tänkt.

Enligt Liberalernas Mats Persson var just höjningen av åldersgränserna svårast att komma överens om.

– Det har suttit långt inne kring åldersfrågan, att få höjd pensionsålder. Det har varit en tuff fråga, säger han. (TT)

Nio punkter

De sex partierna i pensionsgruppen har enats om följande punkter:

1. Grundskyddet (garantipensionen, bostadstillägget och äldreförsörjningsstödet) ska höjas för de ekonomiskt mest utsatta pensionärerna.

2. Ett reformerat premiepensionssystem som ska ge bättre trygghet och högre framtida pensioner. Staten tar ett större ansvar för att det inte ska kunna finnas aktörer på finansmarknaden som lurar till sig våra framtida pensioner.

3. Långsiktigt hållbara pensioner. Arbetslivet behöver förlängas. ”Vi behöver få fler arbetade timmar i svensk ekonomi”, skriver pensionsgruppen.

4. Arbetsmiljö- och utbildningsrelaterade åtgärder för ett hållbart arbetsliv, så att människor inte slits ut på arbetsmarknaden utan orkar hela vägen.

5. Ett råd för arbetsmarknadens parter knyts till pensionsgruppen.

6. En delegation ska arbeta för att motverka åldersdiskriminering och se till att vi bättre tar till vara äldres kompetens på arbetsmarknaden.

7. Översyn av avdragsreglerna för tjänstepension.

8. Åtgärder för mer jämställda pensioner mellan män och kvinnor.

9. Moderniserade placeringsregler för AP-fonderna för att möjliggöra högsta möjliga avkastning och bättre framtida pensioner.

Pensionsgruppen

Pensionsgruppen är en blocköverskridande arbetsgrupp som består av företrädare för de partier som står bakom pensionsöverenskommelsen (regeringspartierna och M, L, C och KD), med socialminister Annika Strandhäll (S) som ordförande.

Pensionsöverenskommelsen omfattar hela ålderpensionssystemet (inkomstpension, premiepension och garantipension) och är en helhet där varje parti står bakom helheten. För att kunna ändra något i pensionssystemet utan att bryta överenskommelsen krävs att samtliga sex partier står bakom förändringen.

Källa: Regeringskansliet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!