Körde i skyddsområde - ​SCA riskerar åtalsanmälan

Något gick snett vid måndagens markberedning i Pålsträsk. Grannen Hans Ekenberg observerade hur skogsmaskinen körde in i fornlämningens skyddsområde.- Vi hann inte få stopp på den. Skadan var redan skedd, säger Hans Ekenberg.

Skyddsområdet sträcker sig 10-30 meter från fornlämningen. Hans Ekengren visar de tydliga spåren efter markberedarens framfart.

Skyddsområdet sträcker sig 10-30 meter från fornlämningen. Hans Ekengren visar de tydliga spåren efter markberedarens framfart.

Foto: Josefin Strang

PÅLSTRÄSK2012-06-30 06:00

Fornlämningen i fråga ligger ett stenkast från Hans Ekenbergs sommarstuga. Klockan sex på morgonen väcktes Hans Ekenberg av buller och bång.

När han väl fick stopp på maskinföraren var det, som sagt, för sent. Föraren hade för övrigt inte fått upplysningar om att det fanns en fornlämning i området.

- Förra vintern avverkades området, då satte man upp fornlämningsband, säger han och visar det trötta bandet som till synes är det enda som hänger kvar.

"Fel av oss"
Hans Ekenberg är besviken över det inträffade. Han tycker att det finns ett viktigt värde i att värna om historia och natur.

- Tänk, här har det gått omkring stenåldersmänniskor, säger han och nickar ut mot gräsmattan.

I en besiktning från 1989 konstaterades stor förekomst av skärvsten och även ett bränt ben längs östra delen av Pålsträsk. Stora delar av boplatsen har förstörts av erosion och utbredningen är osäker, därför har ett skyddsområde inrättats.

Detta skyddsområde överskreds under måndagen med markberedare, vilket inte är tillåtet.

- Vi har inte rört själva fornlämningen men skulle inte ha varit in i skyddsområdet. Det är fel av oss, inget snack om den saken, säger Linus Lidman, ansvarig för SCA:s avverkning.

Åtalsanmälan på tal
Normalt sett krävs en ansökan till Länsstyrelsen om markberedning ska ske i ett område med fornlämningar.

Någon ansökan har inte kommit in, enligt Kerstin Lundin Segerlund, handläggare på Länsstyrelsen.

- Nu behöver vi besiktiga på plats, om det är så att fornlämningarna blivit påverkade kan det bli fråga om åtalsanmälningar. Detta är dock osäkert i dagsläget, säger hon.

SCA:s Linus Lidman har svårt att avgöra var det har blivit fel. Han säger att de har anmält vilket område som ska markberedas till Skogsstyrelsen, men att de inte fått några signaler om att det skulle finnas fornlämningar i området.

- Nu måste vi se markberedningen med egna ögon. Det är olyckligt att vi kört in i skyddsområdet, en avvikelserapport är skriven, säger Linus Lidman.

FAKTA Fornlämningen vid Pålsträsk

Fornlämningen har varit en boplats under en längre tid, troligtvis under sten-, brons- och järnåldern.

Stora mängder skärvstenar och skörbrända stenar har hittats. Vid besiktningen 1989 hittades även ett bränt ben.

Troligen är större delen av boplatsen förstörd genom erosionen och vattnet har sannolikt spolat bort alla avslag eller dolt dem i sanden.

Källa: Riksantikvarieämbetet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om