Inbjudande bad i Pålsträsk

Vill man ta sig ett dopp i Älvsbyns kommun är Pålsträsks badplats ett bra alternativ. - Stranden är fin och det är hyfsat långgrunt i vattnet för de minsta barnen, säger Anna Berglund på badutflykt med döttrarna Alicia och Signe.

Enklaste sättet för Axel Jonsson (till höger) och kompisarna Gunnar Nordlund och Hugo Bergman Bäcklin att komma till badplatsen är att åka båt. "Skeppare Jonsson" förtöjer den med van hand.

Enklaste sättet för Axel Jonsson (till höger) och kompisarna Gunnar Nordlund och Hugo Bergman Bäcklin att komma till badplatsen är att åka båt. "Skeppare Jonsson" förtöjer den med van hand.

Foto: Britt Lindgren Blom

PÅLSTRÄSK 2012-07-18 06:00

Varma sommardagar brukar det vara trångt mellan filtarna och solstolarna vid Pålsträskets strand. I sommar har det inte varit lika svårt att hitta en bra plats på stranden. Värmen har låtit vänta på sig och därmed också badgästerna.

- Fast jag och mina kompisar har varit här och badat många gånger ändå. Vem bryr sig om vädret? säger bybon Axel Jonsson, tolv år, som kommer med motorbåt till badplatsen.

- Det går snabbast. Vi bor alldeles bakom kröken där borta, förklarar han.

Med i båten följer tioåringarna Gunnar Nordlund och Hugo Bergman Bäcklin. Gunnars lillasyster Hilda Nordlund, åtta år, har fått skjuts av en granne. Fort byter alla om till badkläder och springer ut i vattnet till det klassiska ropet: "Sist’en i"...

Stängd kiosk
Älvsbyflickorna Alicia Sundström, snart sex år, och lillasyster Signe Sundström, två år, premiärbadar för sommaren.

- Det känns som att det är till Pålsträsk man far när man vill bada i den här kommunen, säger mamma Anna Berglund medan hon håller ett vakande öga på döttrarna.

Det är Pålsträsks byaförening som sköter om badplatsen och håller rent och snyggt i området. För några år sedan drev byborna även en kiosk, där badgäster kunde köpa varmkorv, dricka, godis och glass. Upprepade påhälsningar av tjuvar och vandaler gjorde att byaföreningen gav upp och bommade igen kiosken.

- Synd att den måste stängas, säger Anna Berglund och dukar upp medhavd saft och bullar till småflickorna.

FAKTA Pålsträsk

Namn: Pålsträsk

Plats: Drygt en mil från centrala Älvsbyn längs väg 94 mot Luleå.

Vattenkvalitet: Okänd. Ingen provtagning har utförts i sommar.

Service: Omklädningsrum, utedass, bänkar med bord, grillplatser.

Hundbad tillåtet: Ja, vid den mindre stranden cirka 100 meter från badplatsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om