"Jag är stolt över min insats"

Hon tog hem det tekniska baket med sina höga citronsuffléer, men ändå blev det Helena Sundström, Pålmark, som åkte ut ur Hela Sverige Bakar under onsdagen. "Jag lämnade med flaggan i topp", säger hon.

Helena Sundström, Pålmark, fick lämna Hela Sverige Bakar i onsdagens avsnitt. "Jag är stolt över min insats", säger hon.

Helena Sundström, Pålmark, fick lämna Hela Sverige Bakar i onsdagens avsnitt. "Jag är stolt över min insats", säger hon.

Foto: TV4

Pålmark2024-11-27 18:30

Nyheten i korthet

  • Helena Sundström, deltagare i TV4:s populära bakprogram "Hela Sverige Bakar", blev utslagen under onsdagens avsnitt trots att hon vann det tekniska baket.
  • Sundström, som är från Pålmark, är stolt över sin insats och säger att hon lämnade "med flaggan i topp". Hon ser sin tid i programmet som en fantastisk resa och en möjlighet att representera Piteå och Norrbotten.
  • Efter programmet har Sundström fått fler följare på sociala medier och fler uppdrag, inklusive samarbeten med lokala företag i Piteå.

Under nio avsnitt har tittarna kunnat följa Helena Sundströms utmaningar i TV4:s populära bakprogram. Men under onsdagens avsnitt, med temat bakelser och citrus, var det hon som fick lämna.

"Att ha kommit så här långt i Hela Sverige Bakar är en enorm bedrift", säger programledaren och kocken Tina Nordström som menar att hon kommer bli saknad.

"Helena bakar med hjärtat, hon bakar med glädje", säger mästerbagaren Johan Sörberg.

undefined
Alla tio deltagare i Hela Sverige Bakar. Helena Sundström kom på femte plats totalt i baktävlingen.

– Jag minns att jag ändå var jättenöjd trots att jag åkte ut. Jag trodde kanske att jag skulle vara med i fem-sex avsnitt, och så blev det hela nio stycken. Så det är otroligt att jag blev kvar så länge med så stor konkurrens, säger Helena Sundström.

När PT når henne är hon tillbaka i vardagen igen hemma i Pålmark.

Hur skulle du summera hela upplevelsen?

– Det har varit en fantastiskt roligt resa och jag har lärt mig otroligt mycket, jag blev verkligen utmanad att ta ut svängarna i bakningen. Men sedan var det också mötet med alla härliga människor, det är en tävling men vi kände oss hela tiden som ett gäng bakkompisar.

undefined
Helena bjöd bland annat juryn på Anisbullar, en hyllning till det lokala vetebrödet "Pitepojkar".

 

undefined
Ett av de tolv paradbaken, "Oscars tårta".

 

undefined
Helena bakade bland annat med Kalixlöjrom.

Hon tycker också att det varit en upplevelse att få se hela produktionen bakom TV-programmet.

Är det mycket man inte få se som TV-tittare?

– Ja, absolut. Bara detta med alla disk, att det är en hel stab som plockar undan den. Sedan blir vi filmade hela dagen, även "synkarna" där vi sitter och pratar i nutid fast saker redan har hänt. Och så klart klippningen, vad de väljer att ta med och inte. Bland annat försökte jag prata om Kalixlöjrom, men det blev för mycket reklam förstås så det klippte de bort (skratt).

Helena berättar att hon försökt att vara en ambassadör för Piteå och Norrbotten under programmet.

– Det tycker jag att jag fått fram, jag måste säga att jag är nöjd med min insats.

undefined
Djupt koncentrerad Helena Sundström. "Det var väldigt avancerat och jag fick levla upp hela tiden. Det är inte alls sådant man bakar hemma".

 

undefined
Bland deltagarna blev Helena titulerad som den norrbottniska kvinnliga versionen av Ernst.

Bland det roligaste var också att få möta bagaren Johan Sörberg och konditorn Elisabeth Johansson.

– Men vi träffade dem inte så mycket. Vi deltagare satt alltid själva och exempelvis lunchade och fikade, vi fick inte beblanda oss med övriga produktionen, säger Helena som också berättar att deltagarna inte fick smaka av varandras bakverk.

– Det hade förstås varit jätteroligt men de ville hålla det för sig själva. Men inget kastas utan produktionsgänget fikar upp allting.

Hur har det varit att se sig själv på TV?

– När det första programmet lades ut på TV4 Play så ställde jag klockan och såg det. Då tänkte jag innan att: "Åh, nej, hur låter jag" och "Bara de inte visar mig som en trög norrbottning". Men jag tycker att de har speglat mig som jag är. Sedan är jag bekväm framför kameran och har försökte ha kul hela tiden, man får ta det med en klackspark och försöka bjuda på sig själv.

I ett av avsnitten fick hon också titeln stjärnbagare och förklädet som hör till.

– Det var jag superglad över! Sedan var jag bäst på den tekniska delen i programmet där jag åkte ut, då har man ju åkt ut med flaggan i topp. Jag levererade ändå in i det sista.

undefined
"Nu fortsätter jag precis som vanligt. Jag tycker det är jätteroligt med uppdrag och att kunna inspirera andra på min blogg och Instagram".

Helenas mission är att få folk att börja baka och att det inte behöver vara så komplicerat, ett budskap hon sprider på sin blogg och Instagram. Efter programmet har hon fått fler följare och fler uppdrag.

På fredag väntar samarbeten på Pensionatet och Kust Hotell i Piteå.

– Det är så roligt att de lokala företagen velat boka in mig, att jag kan få inspirera andra.

I köket hemma i Pålmark fortsätter hon att skapa.

– Jag bakar fortfarande, men nu bakar jag inte på tid och jag får baka vad jag vill. Det blir en helt annan grej.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!