Krävs på broavgift för skrotad bil

Registreringsnumret stämmer inte och bilen är skrotad, ändå krävs Fredrik Hällgren, Pålmark, på en broavgift för att ha passerat bron i Sundsvall.

Bestrider. ”Pengarna spelar ingen roll, men det är en principsak,” säger Fredrik Hällgren, Pålmark, som felaktigt krävts på en broavgift.

Bestrider. ”Pengarna spelar ingen roll, men det är en principsak,” säger Fredrik Hällgren, Pålmark, som felaktigt krävts på en broavgift.

Foto: Gunnar Westergren

PÅLMARK2016-03-10 19:00

Alla som åker på bron över Sundsvallsfjärden ska betala en broavgift, något som beslutats av riksdagen. Avgiften tas ut alla dagar, dygnet runt och sker automatiskt när bilisten passerar en betalstation vid bron. Sedan kommer ett inbetalningskort i efterhand (läs mer i faktarutan).

För en privatperson handlar det endast om nio kronor, men betalar man inte i tid läggs det på en förseningsavgift på 300 kronor, om fordonsägaren fortfarande inte betalar läggs det på en tilläggsavgift på 500 kronor.

Men när Fredrik Hällgren, Pålmark, fick ett inbetalningskort i sin brevlåda blev han minst sagt irriterad. Han visar ”bildbeviset” från transportstyrelsen som uppenbart visar att det inte är hans bil som passerat bron, dels stämmer inte sista siffran på registreringsnumret, dels kan man se att det rör sig om en Chevrolet. Medans bilen Fredrik Hällgren ägde var en Volvo 740.

– Men den bilen finns inte längre, den är skrotad och ihop pressad. Jag har inte ens kvar registreringsskylten, säger Fredrik Hällgren som berättar att bilen, innan dess var avställd när han köpte den av en bekant för flera år sedan och varit så sedan dess.

–  Det är inte mycket pengar det handlar om, men det känns som en principsak, säger Fredrik Hällgren när PT träffar honom i köket hemma i Pålmark.

Han anser att det inte heller är första gången han felaktigt krävts på en broavgift och berättar att första gången registreringsnumret inte stämde så betalade han ändå in avgiften och överklagade aldrig.

Men när det nu inträffade igen kontaktade han Transportstyrelsen och fick till svar att det bara är att betala in de nio kronorna, sedan måste han begära en omprövning skriftligt.

– Hur kan en bil som är skrotad krävas på broavgifter? undrar Fredrik Hällgren som också ifrågasätter varför transportstyrelsen inte direkt kan riva upp sitt beslut när det så uppenbart är fel utan istället lägger det på honom att överklaga.

– Det som gör mig irriterad är att det är jag som ska svära mig fri när det är dom som begått felaktigheterna, säger Fredrik Hällgren som menar att man som privatperson känner sig väldigt liten gentemot en stor myndighet.

– Nu har jag betalt in de nio kronorna för att slippa förseningsavgiften på 300 kronor. Kanske kan transportstyrelsen lägga de nio kronorna på en ny kamera?

Riksdagen beslutade år 2010 att nya Sundsvallsbron ska finansieras med lån som ska återbetalas med infrastrukturavgifter, även kallat broavgifter. Därför tas avgifter att ut för fordon som åker på bron. På det sättet är de som använder bron med och bekostar bygget. Om 35 år ska bron vara färdigbetald.

Broavgiften i Sundsvall

Den 1 februari 2015 infördes en broavgift på bron över Sundsvallsfjärden.

Beloppen som tas ut:

9 kronor per passage för personbil, lätt lastbil och buss

20 kronor per passage för tunga lastbilar.

Bland annat utryckningsfordon, motorcyklar, mopeder samt bussar med en totalvikt av minst 14 ton betalar inte någon avgift.

Både svensk- och utlandsregistrerade fordon omfattas.

Källa: Transportstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om