Helena får tycka till om Buffés recept

Matlagning har alltid varit ett av hennes stora intressen - i år är Helena Sundström, Pålmark, dessutom en av tidningen Buffés utvalda testlagare och får tycka till om proffs-kockarnas recept under hela 2010.

Helena Sundström, Pålmark, är en av sex utvalda testlagare i tidningen Buffé.

Helena Sundström, Pålmark, är en av sex utvalda testlagare i tidningen Buffé.

Foto: Erik Westergren

PÅLMARK 2010-01-05 06:00
ICA:s kundtidning Buffé skickas kostnadsfritt till alla kunder som handlat för mer än 1 000 kronor per månad. Upplagan ligger i dag på cirka två miljoner och undersökningar visar att runt en halv miljon läsare faktiskt också testar recepten hemma.
Varje år väljer Buffé också ut sex testlagare som under året får prova och bedöma speciellt utvalda recept skapade av de egna testlagar-kockarna.
En rolig idé
Varje månad kan läsarna se vilka rätter testlagarna provat - och framför allt läsa vad de tyckte om recepten.
- Jag tycker att det är en rolig idé och när jag såg att de sökte nya testlagare för 2010 så skickade jag iväg ett mejl, men glömde sedan helt bort det. Men sedan, mitt under en tjejkväll, då ringde de från Stockholm och berättade att jag var en av de sex som de valt ut från hela landet. Det kändes jättekul att få vara med, att det blir någon härifrån Piteå med i gruppen också.
I november förra året så intervjuades och filmades de sex utvalda testlagarna nere i Stockholm och i Buffés januarinummer (som ännu inte kommit ut) så presenteras de allihopa.
Först i februari får dock Helena tycka till om tre recept - en vegetarisk rätt med ljummen dinkel och rotfruktssallad, en vardagsrätt bestående av falukorv med basilika och inlagd zucchini och en lite festligare måltid bestående av fylld lax med bland annat västerbottensost.
"Allergidispens"
Deltagarna lagar recepten hemma och får tycka till om allt från "hur det var att inhandla ingredienserna" till "hur det var att laga rätten" och "hur det smakade". De tre första recepten ska följas slaviskt, men efterhand kommer det att finnas utrymme för egna idéer.
- Jag har också fått "allergidispens" säger Helena Sundström och berättar att yngsta sonen Valentin, fyra år, är glutenallergiker och inte heller tål mjölkprotein eller ägg. Något som kräver en hel del uppfinningsrikedom vid spisen.
- Jag vill att han ska kunna äta samma mat som vi gör, men då gäller det att hitta knep så att det blir möjligt. Men det är också en av anledningarna till att jag vill vara med i Buffé, att kunna inspirera och hjälpa andra i samma sits.
Och familjen är med på tåget?
- Oh, ja! En del av recepten som gillas kommer man säkert att laga fler gånger: Det blir inte lika mycket "Vad ska vi äta till middag" framöver (skratt).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om