Det är bara på en speciell plats vid köksfönstret som mobiltelefonen fungerar. Men inte alltid.
– I går när jag pratade med mamma bröts samtalet tre gånger på tio minuter, berättade Isabelle Lundgren, inflyttad småbarnsmamma i Pålberget.
– Och ska jag ringa viktiga samtal till lasarettet, försäkringskassan, eller om jag måste stå i telefonkö, då tar jag alltid med mig ettåringen och åker till mamma i Öjebyn, förklarade hon.
Unison irritation
"Det är hemskt". "Det är frustrerande". "Det är bedrövligt att inte Telia kan fixa bättre täckning".
Irritationen flödade unisont på tisdagskvällen under stormötet i Pålbergets byagård när den så-in-i-bänken-dåliga mobiltäckningen stod på agendan.
200 närboende har skrivit på protestlistor. 40 fanns samlade på mötet för att träffa Telia och Piteå kommuns inbjudna representanter.
Problemet var dock att ingen kom varken från Telia eller kommunen.
Inget fast nät
Mötesordföranden Caroline Trapp beskrev den vanmakt som speglar täckningsfrågan i Pålberget, Rönnberget, Stridholm.
– Telia har ju rivit ner koppartråden till det fasta nätet och lämnat oss i sticket med urusel mobiltäckning, deklarerade Trapp.
Tidigare påpekanden till Telia har utmynnat i besked om att "täckningen visst inte är som allra sämst enligt deras egen täckningskarta".
Ändå kan byborna inte prata ostört, ringa fritt, stå obehindrat i telefonkö, eller samtala utanför en kvadratmeterstor yta intill ett köksfönster.
Sommaren 2016
I avsaknad av närvarande Telia-representant beslutade byborna att accelerera det nätbaserade protestbombardemanget mot Telias felanmälningsenhet.
Någon hade hört att ett förstärkt nät är planerat till tidigast sommaren 2016.
Någon tyckte att det blivit än sämre mottagning sedan 4G kommit till byarnas surfenheter.
"Bättre i fjällen"
– Det är faktiskt bättre täckning uppe i fjällvärlden i Arjeplog än vad det är här två mil utanför Piteå centrum, konstaterade Marlena Stoltz.
– Jag ifrågasätter om man ska betala alla avgifter fullt ut när man inte kan använda telefonerna oinskränkt, sade Jan-Olov Lindström.
– Vi på landsbygden behandlas verkligen som andra klassens medborgare. Kravet på ett fungerande mobilnät är ingen orimlig begäran, men inga ansvariga tycks bry sig, menade Gunnar Lindfors.