Stark sammanhållning i ungdomlig by

Stormyrberget sätter Pålberget på kartan och inflyttningen av barnfamiljer skapar framtidstro. Gemenskapen är stor i Piteås yngsta by. ”Det är tur att vi har en aktiv byaförening”, säger Isabelle Lundberg.

Ny generation. Isabelle Lundberg och David Bäcklund med dottern Lycke trivs i Pålberget och hoppas att ännu fler yngre flyttar in. "Vi fick ett yngre par till grannar nyss så det är jättekul", säger Isabelel Lundberg.

Ny generation. Isabelle Lundberg och David Bäcklund med dottern Lycke trivs i Pålberget och hoppas att ännu fler yngre flyttar in. "Vi fick ett yngre par till grannar nyss så det är jättekul", säger Isabelel Lundberg.

Foto: Joel Gustafsson

Pålberget2016-08-17 05:00

Mopeden går orent och Hampus Björk och Nicholas Johansson har slutit upp när Emil Wallin måste bestycka om förgasaren. Vännerna har vuxit upp tillsammans och är vana att hjälpas åt.

– Vi skruvar ofta i mopeder och skotrar, säger Hampus Björk 16 år.

Även om Nicholas Johansson har flyttat in till stan så återvänder han ofta till Pålberget.

– Jag har kvar mina kompisar här. Det är en grymt fin by med trevliga personer och om man vill ha det lugnt så är det smart att flytta hit, säger han.

Piteås yngsta by kom till för 126 år sedan när tio Bölebönder förlorade sin mark och tvångsförflyttades till sina fäbodvallar Anders Danielssons farfar var en av de första bosättarna och 71-åringen ser tillbaka på en by i ständig förändring.

– I slutet av 60-talet och början av 70-talet var det många som flyttade från byn och då tänkte man att Pålberget skulle bli en ödeby. Så blev det inte. Många unga familjer flyttar in och inga hus står tomma, säger Anders Danielsson.

Han är en av många drivande eldsjälar i den aktiva byaföreningen med 60 medlemmar. Den gamla skolbyggnaden bereder nu plats för bröllop, loppisar och fester med surströmming, köttsoppa och palt.

– Det märks att det finns ett engagemang för att hålla byn levande. Sammanhållningen är jätteviktigt för både unga och gamla, säger Anders Danielsson.

Isabelle Lundberg, från Öjebyn, och David Bäcklund, från Norsjö, flyttade ihop i Pålberget för tre år sedan. Det blev snabbt giftemål i byastugan och för två år sedan föddes dottern Lycke.

– Det var mest slumpen att vi hamnade i Pålberget, men vi trivs jättebra. Man får bo för sig själv och det är ändå nära till stan, säger Isabelle Lundberg.

– På vintern kan man starta skotern på gården och ta sig ut på isen. Det är perfekt, säger David Bäcklund.

Byaföreningen står för sammanhållningen, men det är Stormyrbergets lantgård som har satt Pålberget på kartan. Maria Hanno och sambon Rikard Risberg driver jordbruket som inriktar sig på konferens, boende och fåruppfödning.

– Vi har haft väldigt mycket gäster sedan vi byggde ut huset. Vi väntar Italienare ikväll och imorse åkte både tyskar, svenskar och fransmän, säger Caroline Trapp, Maria Hannos mamma och verksam i driften.

Pålberget

Byn har cirka 50 hushåll och 120 invånare.

Piteås yngsta by grundades år 1890 efter jordreformerna med laga skifte i Sverige. Tio bönder från Böle blev då tvingade att flytta sina hus till fäbodvallarna i det som då kallades Nyböle.

Byn fick namnet Pålberget i samband med att järnvägsstation anlades 1915. Enligt historien var förslaget att döpa stationen till Gyllengård, efter ägaren till marken. Men då tyckte en högre tjänsteman på SJ att det var ett alldeles för vackert namn för en så ful by. Då togs namnet från ett berg som låg fem kilometer bort.

Skolan i byn stängdes 1957 och byggnaden fungerar numera som hembygdsgård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om