Senaste veckan har det inträffat tre längre eller kortare strömavbrott i byarna Sikfors, Arnemark, Stridholm och Pålberget.
– Det började förra fredagen, säger Anders Björk i Pålberget.
Strömmen matas från ett ställverk i Sikfors och går både via luftledning och nedgrävd kabel till byarna.
Anders Björk förklarar att utan el blir byn också utan vatten eftersom pumparna i pumphusen drivs med el. Det finns dock en beredskap. På lördagen åkte Jan-Erik Gabrielsson till pumphuset med en traktor som med sin dieselmotor och elverk kunde pumpa upp trycket i vattentankarna.
– På det sättet kunde vi försörja en del av byn med vatten, säger Jan-Erik Gabrielsson.
Anders Björk säger att vid ett så långt avbrott som sju–åtta timmar drabbas både kyl -och frysskåpen med risk att mat förstörs.
– Och Pite energi borde vara snabbare med att lägga ut information om strömavbrotten. I bland kommer den först när strömmen är tillbaka, säger han.
Tisdag återkom problemen. Då blev byarna återigen utan ström vilket fick Anders Björk och Jan-Erik Gabrielsson att fundera.
– Strömförsörjningen fungerar ju annars bra. Det brukar inte vara några stora problem, säger Anders Björk.
Så småningom fick de dock reda på orsaken.
En duva hade satt sig på en isolator med spänningskydd i en stolpe och det tog tid för Pite energi att hitta den brända fågeln.
– Vi började leta orsaken redan på fredagen där vi stängde av och slog på sektioner på ledningarna för att hitta felstället. Vi testade och kontrollerade både luftledningarna och de ledningar som går via kabel. Det finns ett tiotal stolpstationer efter ledningarna ned mot Pålberget där vi försökte se om det var något fel, förklarar Jan Sundström, driftledare vid Pite energi.
Lördag morgon fick han en ny felanmälan om att strömmen var borta så sökandet fortsatte, men utan resultat. Sundström förklarar att det var svårt att lokalisera var felet låg eftersom strömmen kom och gick i kortare eller längre intervaller.
Tisdag morgon lyckades dock Pite energi knäcka nöten. Då upptäcktes den sönderbrända duvan i en stolpe.
– Vi fick klättra upp och ta bort den, säger Sundström.
Han säger att han har arbetat i 35 år vid Pite energi men aldrig upplevt något liknande.
– Det förekommer att fåglar flyger mot ledningarna men då bränns de inte fast utan faller till marken.