Ekologiska odlingar i Pålberget

Makarna Bjurman gillar knölar. I år satsar de på ekologisk potatis och havre. Totalt omfattar det ekologiska odlingarna 10 av 89 hektar och redan nästa år planerar de att utöka.

Många vill handla i gårdsbutiken. Där finns även egenodlad broccoli och andra grönsaker.

Många vill handla i gårdsbutiken. Där finns även egenodlad broccoli och andra grönsaker.

Foto: Maria Johansson

Pålberget2018-09-01 05:00

Här har det brukats i jorden sedan flera generationer tillbaka. Potatisodlarna Mikael och Katarina Bjurman sår potatis, korn, vall och havre. Av de ekologiska odlingarna är tre hektar potatis och sju hektar havre.

– Vi har ett stort intresse för ekologiskt. Det ligger i tiden. Det känns rätt för oss och vi kommer att hålla på minst fem år, det har vi avtal på, säger hon.

De använder sig Krav och Smak som certifieringsorgan för Carolus som sorten heter. Den är röd och gul i skalet och har bra motståndskraft mot sjukdomar som bladmögel. Den får även en hög blast.

– Det är en fördel, då kupar man fårorna istället för att bespruta mot ogräs och potatisen kan tillgodogöra sig mer näring från jorden.

Att odla ekologiskt innebär mer jobb men trots det och den trots den varma sommaren är de ganska nöjda med första sådden.

– Det har inte varit normalt. Vi har fått färre knölar under varje planta på grund av värmen, men vi tycker det har gått bra ändå.

De har ytor för att företaget ska kunna växa och de har mer mark att tillgå i Lillpite i framtiden om det skulle behövas. Snart väntar upptagning och eftersom de även odlar annan potatis ställs också kravet att de ska kunna särskilja dem.

– Vi måste vara noga med maskintvätt och ta upp dem var för sig, säger Katarina Bjurman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!