Ekologiska hönor och lamm på gården numera

Korna har lämnat gården för länge sen. Nu är det besöksverksamhet och ekologiska hönor och lamm som gäller på Stormyrbergets lantgård.

I hönshuset. Rikard Risberg och Maria Hanno bland hönorna i hönshuset. I dag finns ett 50-tal, men upp till 350 är planerat då man bygger om.

I hönshuset. Rikard Risberg och Maria Hanno bland hönorna i hönshuset. I dag finns ett 50-tal, men upp till 350 är planerat då man bygger om.

Foto: Jens Ökvist

Pålberget2017-04-15 05:00

Vi möts av ett upprört kacklande när vi kliver in i hönshuset. De flesta av hönorna är nya på gården och har inte riktigt hunnit vänja sig vid allt det nya – och så vi då, vilt främmande människor med konstiga manicker som låter ovant. Kameror, alltså.

Stormyrbergets lantgård satsar stort på ekologisk äggproduktion.

– Ja, fast det har varit litet problem med att få tag på ekologiska hönor, säger Maria Hanno, som driver familjeföretaget med sin man Rikard Risberg och barnen Lova, Anton och Linn.

Fast de tidigare ägarna, Marias föräldrar Caroline Trapp och Gunnar Hanno, finns förstås fortfarande med i livet och arbetet på gården.

Ekologiska ägg, alltså. Och lamm.

– Vi hade väl ett 40-tal hönor förut, nu planerar vi att utöka till så mycket som kanske 350 hönor, berättar Rikard och fortsätter:

– Den nya ligghallen för fåren har gjort det arbetet så oerhört mycket lättare, de sköter sig nästan själva nu. Tidigare var det manuell utfodring med skottkärra, nu kör jag ut rundbal med traktor, behöver strö betydligt mer sällan och de har vatten som sköter sig självt också. Jag tittar bara till dem två gånger per dag.

Och det var egentligen med ligghallen allt startade.

– Ja, vi har vår egen lilla flyttkarusell här på gården, säger Maria och skrattar.

– När Rikard byggde den nya hallen åt fåren, fick vi en hel isolerad ladugård över, då föddes tankarna på att utöka med fler höns.

– Ekologiskt ligger ju i tiden och det finns inga fler lokala, ekologiska äggproducenter, säger Rikard. Jag tror inte det finns någon fler i hela Norrbotten, ja kanske han i Kalix då men jag är litet osäker.

Maria, som föddes med båda fötterna i myllan och växte in i LRF, betonar vikten av lokalproducerat men Rikard konstaterar att just det ekologiska ligger honom varmt om hjärtat.

– Just djurhållningen tilltalar mig, att djuren har det bra helt enkelt, att de ha tillgång till utevistelse och mer utrymme känns viktigt.

Och det verkar djuren instämma i till fullo. När dörren öppnas, struttar hönorna gladeligen ut på gården trots att det fortfarande är kallt i luften. Och fåren, de 93 gravida tackorna, är alla ute när PT inspekterar den nya ligghallen. Trots att alla är nyfriserade och ”nakna”, det är härligt med frisk luft helt enkelt.

Ekologisk äggproduktion

Eko-ägg kommer från hönor som föds upp och sköts ekologiskt.

De ska kunna bete sig naturligt, picka till exempel.

Hönsen ska ha utevistelse med 4 kvadratmeter per höna 12,5 timme per dag.

De ska ha mer utrymme i huset, på sittpinnar och i värprede.

De ska ges dagsljusinsläpp och sandbad.

De ska äta ekologiskt foder, där minst hälften ska produceras på gården.

På Stormyrbergets lantgård produceras i dag runt 65 ägg varje dag.

När det nya hönshuset är klart ska 350 hönor producera cirka 330 ägg per dag.

I dag säljs bara på gården, sen blir det butiksleverans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!