Den vackra köksträdgården

Intresset för hemmaodling är stort och Jenny Bryggman tror att det är lite av en ny grön våg på gång. Kursen ”Den vackra köksträdgården” har lockat fler än förväntat.

Mari Ramnek och Jenny Bryggman tror att en ny grön våg är på gång. I vart fall ökar intresset för hemodlat.

Mari Ramnek och Jenny Bryggman tror att en ny grön våg är på gång. I vart fall ökar intresset för hemodlat.

Foto: Torbjörn Carlsson

Pålberget2018-09-20 05:00

Jenny Bryggman, som arbetar som floristlärare i Luleå, har levt ett helt liv i trädgårdens tjänst. Tillsammans med Mari Ramnek, som driver gårdsbutik vid Stormyrbergets lantgård, bjöd hon in till kursen ”Den vackra köksträdgården”.

– Det var tänkt som ett tillfälle, men intresset var så stort så vi utökade till tre kurstillfällen. I vinter och nästa vår ska vi följa upp med trädgårdskurser här på lantgården, säger Jenny Bryggman.

Att anlägga en köksträdgård handlar i grunden om att odla ätliga grödor. Odling för nyttan, men det utesluter inte att köksträdgården också är vacker.

– I dag har många sitt trädgårdsland lite i skymundan. Vi vill uppgradera den tanken och anlägga köksväxterna så att de syns. Du ska kunna plocka salladen och morötterna när du kommer hem efter jobbet och är på väg in.

Intresset är, som sagt, stort, men även om Jenny Bryggman säger att det bara är att köra igång så vill ändå många ha lite hjälp på traven.

– Ja, planering är viktigt, men det är lite som att möblera ett hem. Du behöver golv, väggar och tak.

Väggar kan vara ett staket eller en husvägg, men lika gärna en häck eller buskar.

– genom att skärma av lite får du en lugnare miljö för växterna. Som tak kan du tänka dig exempelvis ett äppelträd. Det skapar en skön och trygg känsla.

Och golv?

– Du behöver ytor att röra dig på mellan planteringarna. Golvet kan bestå av marksten, grus eller något annat.

Jenny Bryggman tycker att folk generellt har för mycket gräsmatta och uppmanar till plantering av köksväxter, bär och träd istället. Hon återkommer till den viktiga planeringen och säger att en bra start är att ta fram tomtritningen.

– Utifrån den kan man rita vad man vill ha och var. Ett bra tillfälle för familjen att planera vad som behöver göras.

Det handlar väl om en del kostnader?

– Så kan det vara, men man behöver inte göra allt på en gång. Men en stomme av fleråriga växter är bra att ha som grund.

Mari Ramnek tillhör kategorin som har ett växande intresse för odling. På Stormyrbergets lantgård bygger hon upp en växande idyll.

– Jag har lärt mig mer och mer med åren och jag tror verkligen att lokal- och egenproducerat kommer att bli viktigare. Som det är nu är inte hållbart i längden. Att importera sockerärtor från Kenya när vi kan odla dem själva är helt bakvänt, säger Mari Ramnek som exempel.

Och vad vi äter är trots allt något vi kan påverka själva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!