"Egenföretagarna är hela vårt näringsliv"

Allt fler väljer att starta eget företag. Under 2007 års första tio månader var det närmare 8 procent fler företag som registrerades i Norrbotten jämfört med samma period 2006.- Egenföretagarna har en jätteviktig funktion i samhället, säger Ulf Fjällström, projektledare på Piteå Företagarcentrum.

Pajala2008-03-04 00:00
PITEÅ (PT)

Ulf Fjällström arbetar med att peppa entreprenörer och få dem att våga starta eget.

- I stort sett är egenföretagarna hela vårt näringsliv. Hela systemet bygger på att det finns människor som gör olika saker.

Mellan januari och oktober 2007 registrerades drygt 53 000 nya företag i Sverige, varav 987 startades i Norrbotten.

- Det krävs en stark drivkraft för att starta och att man är självgående. Dessutom är det viktigt att våga prova och inte ge upp, säger Ulf Fjällström.

Två tredjedelar av dem som startade var män. Ulf Fjällström tror att det kan härledas till att kvinnor är mer försiktiga.

- Det märks tydligt när en företagare ska söka banklån, kvinnor vill ofta låna mindre pengar. Å andra sidan är den kvinnliga företagsstarten betydligt mer genomtänkt och förberedd.

Enligt Ulf är det också de stabila starterna som gör att få kvinnliga företagare går i konkurs. Han menar att kvinnor ofta startar eget för att trygga sin familjs ekonomi.

- Det är ett stort dilemma att de män som startar företag ofta väljer företaget framför familjen och går hellre igenom en skilsmässa än en konkurs.

Viktigt med nätverk

Ulf nämner några handfasta tips som kan underlätta arbetet vid en företagsstart.

- Det är viktigt att tidigt skaffa sig ett nätverk av kontakter. Affärsplanen är också guld värd vid starten, men även senare och får aldrig tappa sin aktualitet. Ett tredje tips är att arbeta mot en rådgivare. Den behöver nödvändigtvis inte vara professionell, utan kan även vara en vän eller släkting att kolla av ideer med.

Typiska fallgropar

Affärsplanen är ett verktyg för entreprenören där han beskriver sitt företag och planerna för detta. Det är däremot långt ifrån alla som lyckas leva upp till det de en gång skrivit ned.

- Ofta har de som går i konkurs haft för dålig koll på företagets ekonomi eller haft dålig planering när det gäller försäljning. Men det kan även bero på att företagaren inte vårdat sin relation till kunderna tillräckligt väl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om