Att frågan om Pajalagruvans framtid skickats till regeringen kan vara både en fördel och en nackdel, menar han.
– Jag tycker att det är en tråkig attityd från Naturvårdsverket att hantera frågan på det här sättet. Men i någon mening är det väl bra att de skickar det till regeringen. Min personliga uppfattning är att Naturvårdsverket inte hanterar detta enligt uppdraget att jobba för Sveriges hållbarhet. Man är väldigt ensidig i sin syn på samhällsutvecklingen här uppe, tycker jag.
Naturvårdsverket i sin tur menar att Kaunis Irons tillståndsansökan är för otydlig. De menar att stora negativa miljökonsekvenser inte kan uteslutas och att regeringen därmed måste få chansen att avgöra frågan.
Vad gör att beskedet om att saken går till regeringen just nu, tror du?
– Det kan man ju bara spekulera i. Den snällaste tolkningen är att det är dålig intern hantering. Den värsta - att det är en medveten förhalning av ärendet, säger Weihed.
Kommer det att försena prövningen?
– Det beror på regeringen. I andra fall som hamnat på regeringens bord - där har de ju inte varit världsmästare i snabbhet, säger Per Weihed och nämner Kallak i Jokkmokk som exempel.
– Det positiva är att Löfvén nu har uttalat att socialdemokraterna är positiva till nya gruvor i Sverige så man hoppas ju att det ska få fart på regeringen i gruvfrågor. Så det kanske inte är helt fel ändå, det blir spännande att se.