Pompa och ståt vid gruvans första spadtag

Första spadtaget i togs i går i Kaunisvaara under stort pompa och ståt. Avgående kommunalrådet Bengt Niska fick äran att göra det med hjälp av en grävskopa. - Detta är en historisk dag för Pajala, Norrbotten och hela Sverige, sa landshövding Per-Ola Eriksson.

En historisk dag för Pajala och Norrbotten. Första spadtaget till gruvsatsningen i Kaunisvaara tas av Anders Hvide, Bengt Niska, P-O Eriksson och Karl-Axel Waplan.

En historisk dag för Pajala och Norrbotten. Första spadtaget till gruvsatsningen i Kaunisvaara tas av Anders Hvide, Bengt Niska, P-O Eriksson och Karl-Axel Waplan.

Foto: Kurt Engström

PAJALA2010-12-21 06:00

Måndagen den 20 december 2010 kommer skrivas in i historieböckerna som den dag då gruvorna i Kaunisvaara tog sin början. Och därmed tog Pajala in i en ny tideräkning.

Att det var en historisk dag gick heller inte att ta miste på. Tre stycken flygplan landade på Pajala flygplats inom en dryg timme. Först det reguljära flyget från Luleå, därefter ett privatplan med Peabs ägare och vd, Mats Paulsson, och sedan ett chartrat plan från Arlanda med drygt 50 passagerare ombord.

Men det fanns också många som kom i bil, däribland landshövdingen som stöttat projektet ända från början.

- Det är inte alla som har förstått hur stort det här är, men nu måste de börja inse vad det här betyder, inte bara för Pajala och Norrbotten utan för hela landet. Det är här de stora investeringarna kommer att ske, sa P-O Eriksson.

Med på planet från Stockholm var även riksdagsmannen Sven-Erik Bucht (S).

- Roligt att bli inbjuden av företaget och dess vd, Karl-Axel Waplan. Detta är en ny tideräkning för Pajala och Tornedalen. Men det är också ett historiskt industriprojekt för Sverige, sa Bucht.

Första spadtaget
Efter samlingen på flygplatsen så bar det av till Kaunisvaara och industriområdet där anrikningsverket ska byggas, mittemellan Tapulivuoma och Sahavaara.

Där var det riggat med grävskopa och dumpers. Bengt Niska satte sig i grävskopan, sedan tog han ett rejält tag i backen, fyllde skopan med jord och lastade upp den på en dumpers.

Detta under överinseende av ett mycket stort medieuppbåd plus ett par hundra övriga åskådare, både industrifolk och privatpersoner.

På plats var även Northland resources styrelseordförande, Anders Hvide.

- En stor dag. Vi har jobbat med det här i sex år, sa Hvide som lovar att de kommer lösa transportfrågan på ett ansvarsfullt sätt.

- Vi ska hitta en hållbar logistiklösning och vi kommer jobba för att få till en järnväg.

Efter den något kylslagna tillställningen ute på industriområdet så var det samling i Kaunisvaara och ett knökfullt Folkets hus. Där skrevs även de första kontrakten under.

- Många ifrågasatte projektet, men det var några som trodde på det. Om två år ska vi börja leverera och det är snabbt, sa Karl-Axel Waplan, mycket nöjd med att ha kommit så här långt.

Början på industriepok
En rörd Bengt Niska:

- Det vi fick beskåda i dag kan inte nog värderas. Detta är början på en industriepok, inte bara inom gruvindustrin utan också inom många andra sektorer.

LKAB:s vd, Lars-Eric Aaro, var också på plats.

- Som vice ordförande i Svenska gruvföreningar så vill jag gratulera Northland och Pajala kommun. Tack vare att vi fick en ny lag 1992 som tillät utländska företag att söka efter mineraler så har detta blivit möjligt. Många vill se oss som konkurrenter, det vi kommer konkurrera om är personal. Men vi är jätteglada över att ha fått ytterligare ett gruvföretag i Sverige.

- Dessutom har vi en släktgård här i Tornedalen och den har stuckit iväg ordenligt i värde, skojade Aaro.

Han förärades även med en uggla av kommunen.

- Båda hans föräldrar har ju rötterna här, sa Bengt Niska.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om