Matlagningsmetoden "Cook and chill" (koka-kyla metoden) fick dock snabbt smeknamnet "Cook and kill" när den infördes i Gällivare 2003.
Metoden innebär att nylagad mat kyls ner och kan förvaras i upp till fem dygn. Detta skulle ge både bättre och billigare skolmat i kommunen, men i stället blev det precis tvärtom.
Eleverna menade att maten som serverades var ljummen och smaklös, salladen saknades helt och specialkosten fungerade inte. För att visa sitt missnöje gick de ut i strejk.
Kommunen konstaterade i efterhand att detta dels berodde på att metoden i princip infördes över en natt i hela kommunen. Dels var den utredning som gjordes innan bristfällig och utbildningsinsatserna misslyckades.
Mycke strul
- Vi hade jättemycket inkörningsproblem de första månaderna, ingenting fungerade som det skulle, säger Gerd Johansson, kostekonom vid Gällivare kommun.I dag har kommunen delvis fått en ny kostorganisation, men tankar finns också på att återinföra den hemmalagade skolmaten igen på landsbygden.
På en av skolorna - Dockaskolan som också rymmer förskola/fritids, lagas nu maten på plats igen. Gerd Johansson ska utvärdera hur verksamheten fungerar/vad den kostar.
"Näst bäst"
Alla skolor har också börjat laga sin egen potatis, pasta, ris och sallad igen.Cook and chill maten serveras dock i sin helhet till äldreboenden/socialförvaltningens gruppboenden.
- Visst är det så att den nylagade maten är bäst - men den här kylda maten är näst bäst, i dag slipper vi transportera omkring varm mat och klarar på så vis Livsmedelsverkets krav,
säger Gerd Johansson.
För att ersätta kommunen för de utökade kostnaderna i samband med att Cook and chill infördes fick dock kommunledningen tillföra barn-, utbildnings- och kulturförvaltningen 3,2 miljoner kronor extra.
Gerd Johansson menar dock att "Cook and chill" nu fungerar bra:
- Men visst finns det fortfarande dom som knorrar, men det är väl lite så också att "skolmaten inte ska smaka bra".
Ångrar ni med facit i hand att ni införde metoden?
- Nej, det gör vi inte. Men det stora misstaget var att vi i princip införde det på en gång i hela kommunen, det hade varit bättre att ta det steg för steg.