Föreställningen ska spelas sju gånger under två veckor, vid fem tillfällen för inbjudna förskolebarn och vid två för allmänheten.
- Men den riktar sig till alla åldrar, det är en föreställning som mormor/morfar, farmor/ farfar också kan ta till sig och gå och se med sina barnbarn, säger Eleonor Lundholm, dramapedagog.
Den hundra år gamla sagan har dock förändrats något - dels för att den ska passa bättre som teater, dels för att göra den mer "rätt i tiden".
"Lapparna" har blivit "Isgnuttar" istället och eftersom alla skådespelare utom en är kvinnor - har Kung Vinter fått bli "Drottning Vinter" istället.
Olika sagofigurer
PT fick se generalrepetitionen av den 25 minuter långa teatern som börjar med att sexåriga Olle äntligen kan ta på sig sina skidor och ge sig ut på upptäcktsfärd. Där träffar han på en mängd olika sagofigurer. Budskapet är att det inte går att jobba hela tiden, man måste få "leka" ibland också. Alla årstider är viktiga och roliga på sitt sätt.Eleonor Lundholm menar att barnteater handlar mycket om ögonkontakt och att uttrycka sig med "stora rörelser" som barnen kan förstå.
De åtta skådespelarna är Pitebor i olika åldrar och med olika bakgrunder, gemensamt är att de går en drama/evenemangsutbildning via Vägledningscentrum. Där läser de in 360 gymnasiepoäng.
Nervöst men roligt
Jonas Juuso, som spelar Olle, är gruppens mest meriterade när det gäller att stå på scen - han har gått estetiska programmet i Luleå. Agneta Mannberg var även med när Vägledningscentrum satte upp föreställningen "Linus" som var en del i ett antidrogprojekt.Men för de andra är det första gången de ska möta publiken:
- Det känns jättekul! Nervöst, men inte så mycket som jag trodde faktiskt, säger Jennie Nilsson, som gestaltar Drottning Vinter.
Föreställningen "Olles Skidfärd" är också ett samarbete med Piteå presenterar handel. För rekvisitan står deltagarna i Reprisen och för de vackra kostymerna Textilen. Nu hoppas deltagarna på mycket publik - och snö.