Älvräddarna anmäler Kaunis Iron för otillåten miljöverksamhet och miljöbrott. De hävdar att Kaunis Iron släppt ut stora mängder vatten i Muonio älv när det varit lågvatten. Utsläppen kan innehålla tungmetaller, kväve och uran.
Christer Borg, generalsekreterare i Älvräddarnas Samorganisation, framhåller att det står mycket tydligt i Kaunis Irons gruvtillstånd att bolaget inte ska släppa ut vatten i Muonio älv. Men om man ändå måste göra det ska ske när det gör minst skada.
– Det är ett ska-villkor som måste följas och det gör minst skada vid högvatten. Vi har data som visar att Kaunis Iron släppt ut vatten när det varit lågvatten i älven, säger han
Det är oftast högvatten i samband med snösmältningen, och då får alltså Kaunis Iron i nödfall släppa ut gruvvatten. Eftersom gruvbrytningen i Kaunis Iron sker i dagbrott, så bildas det mycket vatten i gruvan på våren när snön smälter. För att inte gruvområdet ska översvämmas måste man pumpa upp och leda bort vattnet. Vattnet pumpas först till ett sand-, och klarningsmagasin, där det renas innan det pumpas ut i Muonio älv.
– Vi vill naturligtvis också att det ska finnas gruvor, men Kaunis Iron måste följa miljötillståndet. När det är högvatten i älven späds föroreningarna ut och naturen påverkas mindre. Men pumpar man ut det när det är lågvatten så blir föroreningarna mer koncentrerade och kan då skada både natur och människornas hälsa, säger, Christer Borg.
Han hänvisar alltså till att detta står klart, både i det gruvtillstånd som det förra och konkursande gruvbolaget Northland Resourches fick, och i det gruvtillstånd som Kaunis Iron fick i januari i år i en dom i Mark-, och miljödomstolen i Umeå.
Enlig de data som Älvräddarna har, och som Kaunis Iron själv lägger ut, så pumpades vatten ut i Muonio älv den 12 och 20 april i år.
– Då var det fortfarande lågvatten. Om man hade väntat till vårfloden så hade man följt tillstånden, säger Christer Borg
Han framhåller också att de klarningsmagasin Kaunuis Iron har, där vattnet ska renas, inte heller följer gruvtillståndet.
– De byggdes av Northland och var för små och ligger utanför gruvområdet.Hade man byggt det enligt tillståndet, skulle de ha varit 10 gånger större, och då hade de klarat att ta hand om vattnet från snösmältningen, säger Christer Borg.