Kompetensförsörjning till den industriella revolutionen i norr var temat för ett seminarium i Almedalen på Gotland under tisdagen. Ett flyttbidrag skulle underlätta rekryteringen, hävdar Kaunis Iron.
– Vi tror det är en del i att klara av kompetensförsörjningen, det är många olika delar som måste till. Tittar vi på Pajala så är det 40 personer som är arbetssökande. Det är fler tjänster ute än arbetssökande. I andra delar av landet har vi högre arbetslöshet än i Pajala. Det här behövs för att motivera och ändra flyttströmmarna, säger Åsa Allan, vice vd för Kaunis Iron på telefon från Visby.
Ett flyttbidrag på förslagsvis 150 000 kronor skulle motivera människor i södra Sverige att flytta till jobben i Norrbotten och Västerbotten föreslår hon.
Förslaget att återinföra flyttbidraget är ingalunda nytt. Förra året föreslog Vänsterpartiet ett flyttbidrag för personer som får jobb i ett bristyrke i en kommun med arbetskraftsbrist inom stödområde A och B. Västerbottens landshövding Helene Hellmark Knutsson, före detta socialdemokratisk minister, har också lyft upp flyttbidraget som nödvändigt.
– I dag finns det ett helt annat tryck i frågan om vi tittar på alla etableringar i Norrbotten och Västerbotten, fortsätter hon.
Ett annat förslag för att få folk att flytta norrut är att avskriva studielånen om man lovar att stanna i fem år.
Vad hoppas du att seminariet ska leda till?
– Jag hoppas att frågan kan lyftas och tydliggöras på ett bättre sätt, det måste till konkreta saker för så som det är i dag så fungerar det inte. Vi får inte flyttströmmarna att ändra riktning. Vi behöver trycka på att åtgärder kommer till stånd.
Är det realistiskt att tro att man kan rekrytera alla dessa människor i Sverige?
– Nej, det tror jag inte. Det krävs rekrytering inom Sverige men också utomlands. Vi jobbar bland annat med rekrytering från Sydafrika, vi har identifierat vilka roller som kan rekryteras därifrån, säger Åsa Allan.
Kaunis Iron har anställt två par geologer från Sydafrika.
– Vi har inte räknat på hur många som behöver komma från utlandet för vår del. Sydafrika är en stor gruvnation, man har bra utbildning och hög kompetens, säger Åsa Allan.
Vi har sökt arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, som lämnar följande skriftliga svar på frågan om regeringen är beredd att införa ett flyttbidrag:
– Det är bra för hela Sverige att det går så bra för norra Sverige. Som arbetsmarknadsminister med rötterna i Luleå är jag oerhört stolt över de kommuner, företag och individer som driver på utvecklingen i norra Sverige. Från regeringens sida är vi beredda att titta på alla förslag som kan underlätta för omställningen till framtidens jobb. Massor görs redan och mer kommer behöva göras. Men det är viktigt att åtgärderna som vidtas också ger den effekt som önskas.
– Exempelvis så har vi i Sverige redan haft ett flyttbidrag tidigare och effekterna av den reformen var rätt så marginella. Det var andra faktorer, som tillgången till bostäder, bra skolor och bra tvärförbindelser som gjorde att människor var beredda att flytta till andra orter för att jobba. Men jag utesluter inget och fortsätter gärna dialogen med berörda aktörer för att hitta träffsäkra reformer.
– I höst kommer också Arbetsförmedlingen att öppna sitt kansli för industrietableringar i norra Sverige. Kansliet som kommer att ligga i Skellefteå blir ett viktigt nav för samordning.