Kaunis Irons tillstånd för att bedriva gruvverksamhet i Pajala sträcker sig fram till 2025 och gruvbolaget vill utöka verksamheten. Samtidigt utreds om gruvan alls ska få finnas, sedan Naturvårdsverket sommaren 2018 lämnade in en ansökan till mark- och miljödomstolen i Umeå om återkallelse av tillståndet, då gruvan anses påverka miljöer i området för mycket.
Klas Dagertun är VD sedan hösten 2019 och var med den höstkyliga torsdagen då ett 70-tal personer fick se olika delar av gruvan, inför de förhandlingar som väntar i mark- och miljödomstolen. Då var det senaste budet att förhandlingar kring nuvarande tillstånd skulle inledas i november.
– Vi tittade runt, gjorde nedslag i anrikningsverk, sandmagasin, klarningsmagasin, tittade på det nya planerade området. Naturvårdsverket ville upplysa domstolen om vissa saker de tycker är besvärande, som grundvattensänkningen i myren som angränsar till dagbrottet. Men i allt väsentligt var det en konstruktiv och bra syn, ungefär som förväntat.
Den 23 september skickades frågan vidare från Naturvårdsverket till regeringen. Klas Dagertun ställer sig frågande.
– Vi är förvånade. Framförallt för att det här kommer nu, inför en förestående förhandling. Man får känslan att de gör allt i sin makt att försena processen. Vi måste komma till en slutpunkt.
Naturvårdsverket menar att ansökan som gruvbolaget gjort är för otydlig. De kan inte utifrån den utesluta stora negativa konsekvenser för miljön och skickade därför frågan vidare.
– Någon myndighet tycker att vår ansökan på 8000 sidor är otillräcklig. En annan tycker att den är oöverblickbar och en tredje att den är lagom. Det vi i alla fall kan konstatera är att vår ansökan i dess nuvarande omfattning mycket väl står sig i jämförelse med ansökningar från andra industriverksamheter i Sverige.
Nu återstår att se hur regeringen ställer sig till att hantera frågan.
– Det är uppenbart att en gruva innebär någon form av negativ miljöaspekt. Men frågan är - är den så stor att den inte ska vara tillåten? Vi har en bra miljöprestation jämfört med många andra. Vi är beredd att ta ansvar och göra de investeringar som krävs. Säger man nej till detta så säger man ja till gruva nån annanstans. Råjärn faller inte ner från himlen, säger Klas Dagertun.
Vad finns det för känslor hos de anställda?
– En väldigt stor oro. Jag var i Kaunisvaara häromdagen, och var jag än går så möts jag av oroliga anställda. De frågar hur går det, har jag kvar jobbet, får vi tillstånd? Törs jag köpa villan eller ska jag vänta? Det är sådant de undrar.
Han känner sig bekymrad för Pajala som region och för människorna som bor och verkar i den nordliga kommunen.
– Finns det nån art som är rödlistad, så är det ju Pajalabor.