Brottsofferjourens verksamhet hotad

PENGAR. Under två års tid har Piteå-Älvsbyn Brottsofferjour inte fått en enda krona i föreningsbidrag av Piteå kommun.- Man måste ansöka för att få stöd. Det har dom inte gjort, säger Agnetha Eriksson, socialnämndens ordförande.- Vi söker bidrag varje år, hävdar Ingvar Johansson, jourens kassör.

Pajala2007-01-09 00:00
Som PT tidigare berättat är Piteå-Älvsbyn Brottsofferjours verksamhet hotad. Jouren har inte fått något föreningsbidrag av Piteå kommun varken år 2005 eller 2006. Av Älvsbyn har man fått sammanlagt 4 000 kronor dessa två år.

Detta trots att regeringen beslutat att varje kommun ska ha en Brottsofferjour. Enligt socialtjänstlagen bör kommunerna dessutom: "Verka för att den som utsatts för brott och deras anhöriga för stöd och hjälp".

Men i och med de låga bidragen från de två kommunerna samt att Piteå-Älvsbyn Brottsofferjour dessutom fått avslag på ett EU-projekt man sökt medel för under 2007 ser framtiden mörk ut:

- Vi sitter riktigt dåligt till. Min lönebidragsanställning går ut den sista januari och får vi inga pengar innan dess måste jag sluta. Efter artiklarna i PT hade jag hoppats på någon slags respons från Piteå kommun, men tyvärr, säger Maria Strandberg projektanställd på Brottsofferjouren.

Hon berättar att hon nu sökt pengar för ett annat EU-projekt för 2007, men tiden är knapp.

Som det ser ut i dagsläget får Brottsofferjouren i Piteå-Älvsbyn 30 000 kronor i bidrag nästa år från Brottsoffermyndigheten. För att kunna behålla Maria Strandberg som lönebidragsanställd skulle minst 60 000 kronor till behövas.

Blev förvånad

Agnetha Eriksson, ordförande i Socialnämnden Piteå kommun.

De menar att det visserligen är korrekt att jouren inte fått något bidrag av kommunen de senaste två åren, men detta beror på att de inte ansökt om föreningsstödet.

Däremot lämnade man in en ansökan 2004 och fick då 4 000 kronor.

- Den som inte söker ett stöd, kan inte heller få ett stöd. Vi blev mycket förvånade när vi läste artikeln i PT om att de inte fått några pengar av oss, säger Agnetha Eriksson.

Men hur kommenterar ni då de annonser som Piteå kommun haft i tidningen "Brottsoffer" med budskapet att "Piteå kommun sponsrar Piteå-Älvsbyn Brottsofferjour?

- Vi har gett dem pengar 2004. Sedan har de inte sökt några fler bidrag. Sedan kan det också finnas andra områden inom kommunen som stödjer deras verksamhet på olika sätt.

Ingvar Johansson, kassör i Piteå-Älvsbyn Brottsofferjour är dock av en annan åsikt:

- Vi har inte några bevis i form av verifikationer eller annat, men vi har ansökt om pengar varje år från Piteå kommun. Att få tillbaka någonting retroaktivt är förstås svårt. Det enda som gäller nu är att få bidrag för 2007.

Men de hävdar med bestämdhet att de inte fått någon ansökan från er?

- Jag vet att vi har skickat in ansökningar till Piteå kommun varje år. Men om de har varit adresserade till just socialtjänsten/socialnämnden vet jag inte. Då måste de ha kommit bort på något sätt.

Socialnämnden i Piteå delar varje år ut föreningsbidrag till ideella föreningar som Länkarna, Kvinnojouren, Föräldrar mot Narkotika och Nattvandrarna.

- Och också till KRIS men de har ju nu upphört. Så det blev faktiskt till och med pengar över under 2006, säger Agnetha
Eriksson.

Att göra som exempelvis Luleå kommun och ge drygt sju kronor per invånare i bidrag till Brottsofferjouren (läs artikeln intill) menar hon inte är något alternativ:

- Nej, vi har vår modell som fungerar bra, säger Eriksson som ser Kvinnojouren och Länkarna som de "stora" ideella föreningarna i kommunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om