2014 gick Northland i konkurs. Att återge bolagets uppgång och fall hör till en annan artikel, men en av de som var förtvivlade då var Anders Sundström. Den tidigare S-ministern och näringslivsprofilen red ut till gruvans försvar och han trodde fortfarande på verksamheten. Men det var det knappt någon annan som gjorde, enligt Sundström.
Jag kontaktar honom för att fråga om aktieutdelningarna och miljonbonusarna som betalats ut till honom, Per-Erik Lindvall och Klas Dagertun samt varför Dagertuns bolag anlitats för redovisningstjänster och betalats nästan 20 miljoner kronor från Kaunis Iron 2023.
Anders Sundström svarar på allt detta, men han vill backa bandet.
– Då resan började tvingades vi finansiera hela uppstarten med aktier genom eget kapital. Det är extremt ovanligt och jag vet ingen annat företag som finansierat hela uppstarten med eget kapital.
Problemet var att knappt någon han pratade med ville ge en enda kopek.
– Jag pratade med LKAB som inte var intresserade. Nästan ingen i Norrbotten var intresserad av att investera. Jag åkte runt i hela Sverige och Norge.
Ingen svensk bank ville låna ut pengar, enligt Sundström. De hade svårt att få någon svensk bank att ens lägga upp ett konto för transaktioner.
Till slut hade dock Sundström samlat ett 60-tal som var beredda att gå in med 570 miljoner kronor.
Flera hårda krav ställdes av aktieägarna och det är här utdelningspolitiken kommer in.
– Vi sade tidigt att vi inte skulle göra som Northland, börsnotera och locka småsparare. Det är alldeles för stor risk. Vi ska gå till de som är beredda att förlora pengar, säger Anders Sundström.
– Affärsplanen byggde då på att om det här går bra så ska aktieägarna få igen tre gånger pengarna. Samtidigt sade vi att det här är enormt volatilt och det kan bli mycket sämre än så. Då ska de kunna leva med det också.
Målet var alltså att lämna tillbaka pengar till aktieägarna när gruvan gick bra. Så var det exempelvis 2023 när Kaunis Iron delade ut 223 miljoner kronor till aktieägarna (samtidigt som aktieägarna investerade ytterligare 370 miljoner kronor). Sammantaget har 927 miljoner kronor investerats och 1,4 miljarder betalats ut.
Bra avkastning, men en bra bit från tre gånger pengarna.
– Man kan väl säga att fram till i dag har vi inte kunnat leva upp till förväntningarna på en tredubbling. De har återfått ungefär 50 procent extra utöver vad de investerat, säger Sundström och fortsätter:
– Men jag är ändå nöjd med vad som åstadkommits.
Trots att det varit gröna siffror fram till nu vill fortfarande ingen bank låna ut pengar till gruvbolaget, säger Sundström. Skälen är tre:
- Kaunis Iron har inget slutligt miljötillstånd, så de räknas inte som det som kallas en "ongoing concern". Utan tillstånd ingen fortsatt brytning och därmed ingen verksamhet.
- Företaget är enbent. Logistikkedjan är känslig och stoppet på Malmbanan har kostat bolaget 500 miljoner kronor i likviditet. Sundström tror det kommer kosta dem runt 400 miljoner på resultatet.
- Produkten, järnslig, kan variera enormt i pris. Vilket är ett skäl till nuvarande åtdragningar och varsel.
Anders Sundström:
– Så trots de fantastiska siffrorna är vi helt beroende av att aktieägarna ställer upp.
Sundström bekräftar att målet från början var att bryta ut Tapuli för att generera en avkastning till aktieägarna motsvarande tre gånger pengarna. Och att på vägen gynna Pajala med omnejd i form av jobb och tillväxt.
– Men vi sade också att vi vill inte att det ska stanna där. Men jag kan inte lova att vi klarar det. När ni investerar kan ni inte utgå från att vi kommer in i Sahavaara.
Med tanke på att nyemissionen tecknades så verkar aktieägarna givit klartecken till Sundström och styrelsen att gå vidare med planerna, i det fall att ett tillstånd kommer på plats.
Hur ser du på er roll som samhällsbärande för Pajala och närområdet, när ni nu tvingas varsla. Hade mindre utdelningar kunnat ändra på det?
– Varsel gör att man ligger vaken och grubblar, vi har ju så många anställda i Pajala och vi vill verkligen lyckas. Men jag kan inte kritisera aktieägarna. Ingen i Norrbotten ville ställa upp med pengar. Många aktieägare har fortfarande inte fått tillbaka pengarna och att kritisera utdelningen blir helt fel faktiskt.
Nästa fråga är de bonusar på 9,999 miljoner kronor som delats ut till Sundström, Per-Erik Lindvall och Klas Dagertun 2021-2023.
– Jag kan väl bara säga att jag har investerat i aktier från början och har fortfarande inte fått igen de pengar jag investerat.
Det var ett annat krav från aktieägarna. De var beredda att investera i Anders Sundström om han själv tog en risk.
– Då tvingades jag lägga in väldigt mycket pengar, tiotals miljoner i aktier. Då följde att om jag lyckas med vissa saker får jag tillbaka på det, säger Sundström.
– Jag tycker absolut att jag gjort ett hedervärt jobb men ligger fortfarande på minus. Klarar vi inte bolaget nu kommer jag förlora pengar på Kaunis Iron. De flesta tycker att jag förtjänat lite grand.
Anders Sundström säger att han är van att bli ifrågasatt för sin lön, men när han får frågan om upplägget med att nyttja Klas Dagertuns bolag för redovisningstjänster blir han skarp.
– Jag tycker att det varit ett väldigt bra upplägg. Även det var med från början då vi jobbade ideellt och inte visste när vi skulle komma igång. Vi hittade lösningen med köpta redovisningstjänster och upplägget har granskats både av revisorer och konsulter, säger Sundström.
Han kallar det "by the book" och uppger att de känner trygghet i att de betalar en korrekt ersättning. Dagertun Support och Consulting AB betalades cirka 18 miljoner kronor 2023 för tjänster och även för lokalhyra (Beloppet är högre 2023 på grund av engångsutgifter, ordinarie avtal är på 11 miljoner per år).
– Sen är det viktigt att det framgår att vi har den här lösningen vid andra köpta tjänster, vi har haft det med truckar och med borriggar, säger Sundström.
Det har att göra med upplägget i bolaget där alla avtal innehåller en klausul som gör att bolaget kan sättas på paus i fall järnmalmspriset störtdyker.
Där är ni inte än?
– Det är vi inte.
Anders Sundström tror på en framtid för Kaunis Iron, konstigt vore väl annat.
– Visst är det jobbigt nu och det är tufft att dra ner. Hur det går kan man aldrig veta riktigt säkert. Om vi ska utvärdera från 2016 till idag så har vi lyckats bygga bolaget, betala bra löner, vi har fått loss pengar för att bygga en färdig infrastruktur för Sahavaara som har mycket högre järnhalt än Tapuli, säger Sundström.