Det är i hemmet - där alla borde ha rätt att känna sig trygga, som de flesta kvinnorna blir slagna av män de lever tillsammans med.
Men även antalet misshandelsfall utomhus ökar. Så även våldtäkterna och de olaga hoten.
Samma trend i hela landet
Piteå är dock inte unikt när det gäller ökningen av våldsbrott mot kvinnor, utan trenden är likadan i hela landet. Enligt en färsk undersökning från Socialstyrelsen drabbas uppskattningsvis75 000 kvinnor av våld i nära relationer varje år i Sverige. Ett antal kvinnor avlider också till följd av våldet
Lars-Göran Johansson, (bilden) kriminalkommissarie vid Piteåpolisen, har även tillgång till polisens egen statistik som skiljer sig något från Brå:s.
- Kvinnomisshandeln har ökat senaste åren, det är riktigt. Men i år ser vi faktiskt en liten nedgång så här långt, säger han.
Många olika män
Enligt Johansson handlar det inte om "några få" män som slår sina kvinnor, om och om igen. Utan det är tvärtom sällsynt att samme gärningsman återkommer i en polisanmälan:- Det handlar om många olika män och många brott, men vanligast är att misshandeln sker i hemmet.
Både Lars-Göran Johansson och Hans Hansson, (bilden) Manliga nätverket för kvinnofrid, tror att den ökade kvinnomisshandeln kan ha sin förklaring i att det faktiskt sker fler brott, dels att fler kvinnor i dag polisanmäler brotten. Samtidigt finns också ett mörkertal.
- När mansuppropet startade efter mordet på Mari Larsson 2004, trodde många att antalet misshandelsfall skulle minska i Piteå, men då skedde tvärtom en ökning. Kanske känner kvinnorna att samhället tar dessa brott mer på allvar i dag och tror på dom, säger Johansson.
Hans Hansson, menar att det gäller att inte ge upp. Mycket återstår att göra för att minska våldet mot kvinnorna:
- Man ser ingen skillnad på ett-två år. Det handlar om att förändra männens attityder när det gäller våld. Våldet ligger tyvärr nära till hands som en problemlösare för många män. Det är ett maktmedel som de tar till.
Hansson menar att det är viktigt att de män som slår kommer ur sin "våldsspiral" och får behandling för sitt beteende. På det sättet kan man rädda två-tre kvinnor (per botad gärningsman).
Inga stormöten
Det manliga nätverket anordnar inte längre några stormöten, men håller kontakten via ene-mejllista. När den internationella dagen mot mäns våld mot kvinnor inföll i november uppmärksammandes den i Piteå med konserter och föreläsningar.
- Vi har också haft en representant från Kvinnojouren och en från Mansjouren som varit ute i skolorna och föreläst kring ämnet. Men vi behöver fler unga män som vill göra samma sak.
Hansson berättar också att filmen "Säg att du älskar mig", som Piteå kommun varit med och finasierat (som handlar om en ung flicka som utsätts för en gruppvåldtäkt) snart ska visas i kommunens skolor. Filmen ska sedan följas av en diskussion.
Ingen egen statistik
När det gäller våldtäkterna, menar Johansson att han inte har någon egen statistik på detta, utan bara över sexualbrott överhuvudtaget.- Men min känsla är att våldtäkterna ökar, säger Johansson, som menar att detta dels kan ha sin förklaring i den nya sexualbrottslagen som gör att fler sexbrott i våldtäktskategorin.