Eva Lundqvist är sedan tre år tillbaka ordförande för Piteå kvinnliga företagarförening, PKF. Föreningen har 77 medlemmar och medlemsantalet ökar hela tiden. Nästa vår beräknas antalet att ha ökat till 90.
– Vi är en aktiv förening som träffas cirka en gång i månaden runt olika teman. Våra träffar är ofta fullbokade. Vi gör också studiebesök hos medlemsföretag och till hösten planerar vi för en studieresa till Tallinn. Jag upplever att det är populärt att vara med i PKF. Det känns som om föreningen har ett uppsving, säger Eva Lundqvist.
Hon säger att man inte måste vara företagare för att få vara med.
– Cirka hälften av medlemmarna är egna företagare. De övriga är anställda, arbetslösa, studenter och pensionärer. Alla kvinnor får vara med, säger Eva Lundqvist.
Sittande på filten beskriver hon sig själv som driven, idérik, engagerad och optimistisk. Hon ser möjligheter före hinder och hon dissar jantelagen. Hon säger att den kan begränsa lusten att starta och driva företag, men 35 procent av alla nystartade företag har kvinnor som grundare och de är smarta.
– Män som startar företag, tar lån, investerar, anställer och kör i gång. Kvinnor sparar ofta först ihop sitt kapital. När de väl startat är de mindre riskbenägna, de är försiktiga med lån och oftast driver de företaget utan anställda. Kvinnor gör färre konkurser än män och de som inte längre vill driva eget företag avvecklar det ofta i stället för att gå i konkurs, säger hon.
Denna driftiga kvinna är född och uppvuxen i det hyreshus vid Djupviksgatan som hon tog över av föräldrarna 2008.
– Jag föddes 1968 och kom som baby till den lägenhet jag har nu, säger Eva Lundqvist.
Cirkeln är liksom sluten men det har hänt åtskilligt under de 49 åren. 1987 gick hon ut en treårig ekonomisk linje vid Strömbackaskolan. Direkt efter gymnasiet började hon som barnflicka i Luleå, hon sålde kameror på Domus foto och efter det blev det ett tekniskt basår vid LTU.
– Jag ville bli biolog, eller syssla med klädsömnad och kanske ekonomi. Men efter en vecka vid den tekniska utbildningen blev jag antagen på civilekonomutbildningen och började läsa ekonomi i stället, berättar Eva Lundqvist.
Det där med textil lockade dock så när hon hälsade på en beklädnadsteknisk utbildning vid gymnasiet i Luleå blev hon så kittlad av det så hon tog en paus i ekonomistudierna och flyttade till Sandviken och senare Gävle. Där gick hon en ettårig textil utbildning. Hon passade också på att läsa marknadskommunikation vid högskolan i Gävle.
– Under min textila utbildning kom jag på att mode, design och marknadsföring hade mycket gemensamt. Det motiverade mig verkligen att slutföra min civilekonomutbildning vid LTU, med marknadsföring som inriktning.
– Efter det arbetade jag i klädaffär, med modevisningar och modedesign, och jag har varit textillärare, exemplifierar Eva Lundqvist innehållet i sitt cv.
Lusten att stötta kvinnor som driver företag har dock alltid funnits. Mellan 1998–1999 arbetade hon vid Älvsbyn kommun som affärsrådgivare med uppdrag att stötta företag drivna av kvinnor. Under 16 år bodde hon i Luleå men 2004 vände hon hem till Piteå.
Hon har också arbetat för Hushållningssällskapet i Norrbotten som EU-informatör. Det gick ut på att hjälpa människor på landsbygden att göra EU-projekt, få internationella kontakter och senare att hjälpa ungdomar till volontärjobb utomlands. Sedan blev hon under ett par år ansvarig för sällskapets marknadsföring när en anställd blev föräldraledig.
2006 startade hon enskilda firman Grafera. Under åren hade hon utbildat sig som fotograf och grafisk formgivare och gick in för att ta på sig uppdrag som handlar om allt från fotografering, dokumentation av seminarier, skriva i tidningar och skriva på webbsidor. Under en tid fick hon uppgift att vara presschef på Stora Nolia.
Hon tycker att Piteå kommun har ett bra företagsklimat, inte minst sedan kommunalråden Anders Lundqvist och Helena Stenberg deklarerat 100 företagsbesök i år. Helena Stenberg är medlem i PKF.
Hon tydliggör budskapet att företagare måste bli duktigare på att synas i bland annat media.
– Jag vill framför allt uppmana kvinnor att kliva fram och våga mera, att våga förverkliga sina idéer. Tro på er själva och det ni gör. Var beredd på att satsa. Vad är det värsta som kan hända? Om det inte är såå farligt, ta chansen, säger hon.