Plats på scenen för Anders Lundkvist

Han är en naturlig ledare som ständigt vill utvecklas och lära sig nya saker, men att bli kommunalråd var ingenting som fanns med i livsplanen för Anders Lundkvist.

Mums. PT hade bunkrat upp med goda bullar inför picknicken med Anders Lundkvist.

Mums. PT hade bunkrat upp med goda bullar inför picknicken med Anders Lundkvist.

Foto: Kenny Johansson

PÅ PICKNICK MED2017-08-12 05:00

Regnet strilar ner och molnen ligger tunga över Badhusparken där vi bestämt träff för picknick. Men på scenen går det att sitta under tak, en i och för sig naturlig plats för Anders Lundkvist som både spelat här med dansbandet ”Ruter 5” (som han hade med några kompisar på gymnasiet fram till början av 80-talet) och med Roxy storband.

– Men den här scenen måste göras något åt om vi ska fortsätta att kunna använda den, säger Anders Lundkvist och synar skeptiskt den slitna byggnaden.

Anders Lundkvist är född och uppvuxen i Skomanstjälen med tio hushåll utanför Sikfors. Som åttaåring flyttade familjen till Öjebyn, men fortsatte att åka ut till ”stugan” i Sikfors med jämna mellanrum. Då pappan jobbade borta under veckorna tillbringade han mycket tid hemma med mamma, storasyster och lillasyster.

Hur var du som barn?

– När jag har träffat gamla lärare så har de alltid sagt att vi var en ”fantastisk klass”, men jag var väldigt lugn och hade bra betyg hela tiden.

Inga busstreck?

– Nej, det kom aldrig längre än att jag trimmade mopeden någon gång (skratt).

Efter grundskolan blev det fyra årig teknisk linje med inriktningen husbyggnadsteknik.

Kärleken kom in i hans liv via musiken:

– Jag och min fru Margareta träffades redan när vi var 16 år gamla genom den Kommunala musikskolan, hon spelade flöjt och jag klarinett, sedan spelade vi tillsammans i Piteå Blåsorkester. Så musiken förde oss samman kan man säga, säger Anders Lundkvist som både hann köpa villa på Pitholm, bil ihop med frun och även jobba några år som byggnadsingenjör, innan paret kom på andra tankar:

– Vi sålde huset och bilen och blev studenter i Göteborg istället i mitten av 80-talet, jag läste till civilingenjör på Chalmers och Margareta till sjuksköterska. Vi hade det jättetrevligt!

Planen var dock hela tiden att återvända hem till Piteå och så blev det också. Sedan dess har Anders Lundkvist jobbat inom it- och telekombranschen, bland annat på Telia och som vd för Arctic Group och de sista två åren på LTU som verksamhetsledare för ett forskningscenter. Ett jobb han hade planerat att behålla fram till pensionen – så blev det inte.

– När Hannah Bergstedt ringde och frågade om jag ville vara med och göra valanalysen efter valet 2014 så hoppade jag på det utan att tänka efter så mycket. Jag tyckte det var fantastiskt roligt, men sa att jag inte var redo för några tyngre uppdrag. Men sedan, när frågan ställdes på sin spets, var jag tvungen att ta mig en ordentlig funderare. Det var mycket diskussioner hemma och inget lätt beslut att fatta att: "Jag står till förfogande för uppdraget som kommunalråd". Jag som hade tänkt trappa ner och bara jobba 40 timmar i veckan, fick plötsligt trappa upp igen.

Nu har det gått sju månader, hur känns det?

– Det är fantastiskt roligt, tänkt att vid 60-års ålder få bli nybörjare igen som heltidspolitiker, säger Anders Lundkvist som menar att han hela sitt yrkesverksamma liv drivits av att utvecklas och lära sig nya saker.

Han menar att om man ska vara ledare är det viktigt att man själv ser sig som en ledare:

– Det måste man göra.

Anders Lundkvist har haft en mängd olika styrelseuppdrag och brinner för föreningslivet, näringslivet, landsbygden och demokratifrågor.

Han berättar att i beslutet att tacka ja till att bli kommunalråd fanns också det faktum med hur demokratin håller på att försvagas ute i omvärlden – bland annat i USA, Turkiet och Polen.

Uppdraget som kommunalråd kräver mycket, men Anders Lundkvist hittar ändå tid för vara i "hemmanet" i Lundfors i Västerbotten. Koppla av med familjen, köra traktor och röjsåg i skogen.

Han löptränar också med jämna mellanrum (varje år med Lidingöloppet som målsättning) och spela altsaxofon i Roxy storband.

– Det är en institution som funnits sedan 1944, säger han och beskriver det som ett ”järngäng” som varit med länge med studenter från Musikhögskolan som kommer och går.

– Vi spelar för att ha kul, sedan är vi väl hyfsat bra också.

Han är den ende i orkestern som har noterna inskannade på en stor ipad framför sig, använder alltid den senaste tekniken och försöker leva ”papperslöst”

– Jag använder mig av väldigt lite av papper utan läser på skärmen istället, säger han och berättar att han tackat nej till tjocka luntor inför kommunfullmäktige och har digitala anteckningar sparade ända sedan 2001.

Vad ser du för utmaningar som kommunalråd i Piteå?

– I september 2018 har vi ett val som står för dörren, 2014 gjorde socialdemokraterna i Piteå ett historiskt dåligt val, nu får vi se till att vi vänder på det.

Fakta

Namn: Anders Lundkvist

Ålder: 59 år

Familj: Hustrun Margareta (vi har hängt ihop sedan vi var 16 år), två utflugna döttrar: 28 och 22 år gamla.

Arbetar som: Tjänstledig från Luleå Tekniska Universitet som verksamhetsledare för ett forskningscenter inom it och telekom. Uppdraget som kommunstyrelsens vice ordförande och kommunalråd i Piteå kommun för Socialdemokraterna sedan 1 februari 2017.

Bästa picknickstället: På vårt ”hemman” i Lundfors utanför Ålund i Västerbotten.

Bor: På Klubbgärdet

Läser på sommaren: Ute i Lundfors läser jag ”Partiledaren som klev in i kylan, Berättelsen om Juholts fall och den nya politiken” av Daniel Suhonen.

Äter helst: En ”allätare”, men gärna palt till vardags och en god, grillad entrecote på helgen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om