Christina Skoogs senaste projekt har knappast gått någon förbi. För lite drygt två veckor sedan invigdes det 15 våningar höga Kust hotell och spa, ett projekt som tidigt titulerades som Piteås nya landmärke.
– Det är klart att man måste vara väldigt ödmjuk inför den uppgift vi fått, alltså att sätta ett så stort avtryck i vår stad. Det är helt galet hur mycket positiv feedback vi har fått, det känns fantastiskt, säger Christina Skoog.
Med åren har hon lärt sig att vara alltmer personlig även i jobbsammanhang. Och personligt är just vad projektet Kust är, trots dess kolossala uppenbarelse.
– När jag var liten brukade jag följa med min farmor och farfar på utflykter i skogen och då bar de matsäcken i en näverkont. Därför har vi låtit göra en vägg av näver på frukostvåningen. Det kändes så rätt att ha näverväggen just på den våningen där man äter, säger hon.
Christina Skoog är övertygad om att det är de små detaljerna som gör skillnad.
– Jag hittade små skålar i glas som påminde om blåbär. Det var inte förrän samma morgon som vi öppnade jag kom på vad vi skulle ha i de där skålarna, blåbärsris så klart! Så halvsju den morgonen var jag ute i skogen och plockade blåbärsris som jag dekorerade frukostborden med.
– Storytelling handlar just om att addera saker som känns viktigt för en själv, det måste kännas rätt rakt igenom, säger hon.
Kusts berättelse handlar om Piteälvens resa, från källan i fjällen till kusten där den möter havet.Varje våning representerar ett kapitel i berättelsen, som innehåller många personliga inslag.
Det var ingen självklarhet att Christina Skoog skulle gå i sin fars fotspår och bli entreprenör. Efter studenten, som hon tog vid samhällsvetenskapliga linjen på Strömbackaskolan, började Christina Skoog jobba på resebyrå. Efter ett par år gick hon över till att arbeta som försäkringsmäklare och efter en sväng ner till Göteborg landade hon hemma i Piteå igen och började jobba på hotell.
– I mitten av 90-talet hade jag jobbat på alla hotell som fanns här i Piteå.
Det var där någon gång i den vevan som hennes pappa och bror föreslog att de skulle köpa en fastighet i centrala Piteå. Christina Skoog, som inte varit intresserad av entreprenörskap tidigare, nappade på idén.
– Men vi hade inte bestämt vad vi skulle göra av fastigheten. Vi visste bara att vi ville göra något annat än bara kontor, så kläckte någon idén ”vi kan ju öppna ett hotell. Christina, du har ju jobbat på hotell”, berättar hon.
Sagt och gjort. I januari 1996 slog Skoogs city hotell upp portarna för första gången. Ett halvår senare blev de kontaktade av Småstadens konkursförvaltare.
– Vi började kika lite på vad vi skulle kunna göra av Småstaden och hips vips så ägde vi ett köpcentrum också, berättar Christina Skoog och skrattar.
Handel var ingenting hon sysslat med tidigare, men att testa nya saker har aldrig skrämt henne.
– Nej, beslutet att bygga Kust var ju också något helt nytt. Vi har aldrig byggt tidigare, men det har varit jätteroligt att få lära sig. Att vara öppen och nyfiken på saker, det lockar mig, säger hon.
Även om projektet dominerat Christina Skoogs liv de senaste åren, så finns det saker som hon tycker känns ännu viktigare.
– Jag blev mormor till en liten pojke för drygt ett år sedan. Sist de var här i Piteå och hälsade på så sa jag att ”nog är det roligt att öppna hotell, men det är ju det här som betyder allt”, säger hon.
Familj och vänner är det hon helst vill lägga tid på när hon är ledig. Och eftersom hon har ett ovanligt litet sömnbehov, blir det en del tid över till annat än arbete.
– Jag sover kanske fem timmar per natt. Men jag tankar kraft när jag är med dem som ger mig energi och när jag gör saker som ger mig energi. Jag älskar till exempel att baka och laga mat och bjuda hem vänner på middag, då ”vilar” jag, säger Christina Skoog.
Solsemester är däremot ingenting som lockar.
– Nej, jag vill besöka storstäder. Jag älskar New York, där finns allt! Men jag tycker också om att besöka till exempel London, som ligger mycket närmare. Där brukar jag titta på julskyltning och hämta inspiration till restaurangidéer, säger hon.