Vi möts en tidig morgon ute på Hemlunda där Anders Nystedt trivs under sommaren, än så länge har inga barnfamiljer tagit sig ut till stranden som fortfarande ligger fuktig och öde. Vattnet är spegelblankt och solen har börjat titta fram igen efter en regnskur.
– Jag som privatperson tycker jag inte är så intressant, men som yrkesperson kanske jag är det, säger Anders Nystedt, tar en klunk kaffe och erkänner i samma veva att jobbet i och för sig också är hans stora intresse eller hobby.
Jobb och privatliv vävs med andra ord ihop och han har svårt att stänga av mobilen och vara helt ledig.
– En gång ringde polisen mig vid tolv-tiden på natten på midsommarafton för att snacka om något, men då fick jag erkänna att jag inte kanske var helt nykter (skratt), men annars är det ingen stor belastning att få telefonsamtal.
Anders Nystedt föddes och växte upp i Kiruna, men flyttade till Piteå under högstadietiden, sedan dess har han blivit kvar här.
– Det är år som formar en, då började jag spela i olika band här i Piteå, säger Anders Nystedt som kallar sig för "hobbymusiker" och "proffslyssnare". Dagen till ära har han en gul t-shirt med texten "Neil Young" (en av favoritartisterna), en annan är Van Morrisson.
– Jag hoppar faktiskt över Piteå dansar och ler i år och åker till Storsjöyran i Östersund i stället för att se på honom, det ska bli riktigt kul! säger Anders Nystedt som berättar att det är just det han försöker göra när han är helt ledig och vill koppla av – åka iväg för att se olika artister uppträda både i Sverige och utomlands.
Anders Nystedt är ofta den som uttalar sig i media när det handlar om allt från sorkfeber till svininfluensan, hepatit C, klamydia, vinterkräksjuka, taigafästingar, harpest och antibiotikaresistens. Han svarar på frågor, lugnar och förklarar. Något som också ingår i uppdraget som smittskyddsläkare.
– Det finns så mycket rädslor, de tre saker som jag tycker folk verkar mest rädda för är tuberkulos, salmonella och hiv – det är förenat med så mycket hot och mörker, säger Anders Nystedt.
Har du själv en rädsla för att drabbas av olika typer av virus, begränsar det ditt liv att du har så mycket kunskaper?
– Nej, jag är inte neofobisk, men jag förstår förstås att det är större risk att drabbas av magsjuka om jag äter på vissa restauranger och om jag tar på en ledstång i Madrid så får jag med mig bakterier som jag inte vill ha i mitt hem, säger Anders Nystedt som ändå, trots det utsätter sig för sådant i vardagen:
– Äta måste man och är jag i Madrid så tar jag i ledstången, jag är inte hypokondriker heller (skratt).
Hur ser en vanlig dag ut för dig?
– Jag stiger upp klockan halv sex, käkar frukost och tar bussen till Sunderby sjukhus, sedan åker jag hem igen 17.10, äter middag och går och lägger mig. Men samtidigt finns inga vanliga dagar för mig, ingen dag är den andra lik, säger Anders Nystedt som bland annat utbildar, föreläser, besöker konferenser och reser, både i Norrbotten, Sverige och utomlands.
– Sedan jag började jobba inom smittskydd för 30 år sedan har det skett en enorm utveckling, särskilt på virussidan, säger han och minns tillbaka till när han var färdigutexaminerad läkare på 80-talet och hiv och aids drabbade homosexuella män i USA.
Sedan spred sig viruset och patienterna dog – i dag, 30 år senare finns moderna bromsmediciner som gör så att immunförsvaret inte slås ut och de smittade inte utvecklar aids.
Anders Nystedt har också nyligen tagit upp kampen mot hepatit C. Det handlar om en ny forskningsstudie tillsammans med smittskyddsläkaren i Västerbotten som går ut på att söka upp och erbjuda behandling till personer med infektionen som sitter i häkte eller fängelse.
– I dag kan jag bota 95 procent av dem som drabbats, utmaningen är istället att hitta patienterna.
Framtidens stora utmaning inom smittskydd tror han blir att bekämpa de antibiotikaresistenta bakterierna.
Från sina år som smittskyddsläkare minns han också svininfluensan. Efter att en stor del av Sveriges befolkning vaccinerat sig år 2009, fick hundratals barn och ungdomar sömnsjukdomen narkolepsi som biverkning.
– Vi räddade liv, men samtidigt drabbades också barn och ungdomar – det är fruktansvärt.
Var "doktor" något du ville bli redan som liten?
– Nej, några sådana doktorstankar fanns inte, istället så var jag osäker på vad jag ville bli, säger Anders Nystedt som gick teknisk linje på gymnasiet, men ändå kända att det var mer mot den humanistiska sidan han vill jobba, inte som ingenjör.
– Jag kastade mig in i det här och det är aldrig något som jag ångrat, jobbet har alltid varit kul – när jag kom in på infektionsspåret blev det riktigt skoj. Fortfarande har jag nog en viss entusiasm kvar.