Wokad kyckling i stekpannan

Wokad kyckling är snabb och lättlagad mat som nästan alla tycker om. Strimla och hacka i god tid, sedan tar det bara några minuter att laga maten.

Övriga2006-11-02 00:00
Wokat kräver ingen speciell wokpanna. Den vanliga stekpannan duger i de flesta fall. Tänk bara på att inte fylla den till bredden då en överfylld wok- eller stekpanna aldrig ger bra resultat. Då är det faktiskt bättre att fuska med ugnen.

Normalt ska wokade rätter gå direkt från het panna till tallrik. Men är man många runt bordet är det lättare sagt än gjort. Fint strimlade grönsaker och små bitar av kyckling kan förberedas. Woka hastigt så bitarna får färg, men de ska inte vara helt klara när de lämnar pannan.

När maten ska serveras värms allt hastigt i het ugn. Här är det viktigt att hetta upp ugnen i förväg. Sätt in maten och vänta någon minut. Wok ska vara krispig, vilket förutsätter kort uppvärmning i het ugn. Ta ut och garnera med färska örter som ger woken fräscht utseende och kryddig smak. Serveras med grönsallad, ris och färdiga woksåser från affären.



Kycklingwok med basilika

4 personer

500 g kycklingfile

1 grön paprika

1 röd paprika

1 röd lök

1/2 purjolök

1-2 morötter

broccolibuketter

gröna bönor

3 msk rapsolja

salt och vitpeppar

1 kruka färsk basilika

2 tomater

1. Strimla kycklingköttet. Tvätta redskap och händer noga.

2. Skölj och strimla paprika och lök. Skala och skär morot i tunna stavar. Dela broccolin i små buketter.

3. Ge broccoli, morot och bönor ett uppkok i lättsaltat vatten. Slå av vattnet och spola grönsakerna med kallt vatten. De ska inte kokas mjuka utan bara så pass att råheten släpper.

4. Blanda och stek alla grönsaker med olja i het panna. Ta upp och fortsätt med kycklingbitarna. Avslutningsvis blandas allt. Krydda med salt och vitpeppar. Riktigt stora satser kan blandas i långpanna och värmas hastigt i het ugn. Garnera med färsk basilika och tomat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!