Vinterfräsch kyckling

Lime är en underbar frukt som passar bra till kyckling. Enklast tänkbara limekryddning sker direkt i stekpannan. Dela frukten på mitten och pressa saften direkt i pannan strax före servering. Det ger en härligt frisk smak som känns extra välkommen nu i vintermörkret.

Övriga2007-11-22 00:00
Stockholm
(TT Spektra)
För några år sedan visste knappt någon vad bulgur var för något. I dag har vi insett att dessa små gryn tillverkade av hårt sammanpressat vete är perfekt som grund i sallader. Tabbouleh säger man i Mellanöstern och då är det just bulgursallad som man menar. Salladen kan göras på en mängd sätt men de flesta blandningar brukar smaksättas med citron eller lime.

Limekyckling

med tabbouleh

4 personer

600 g kycklingfile

2-3 msk vetemjöl

2 limefrukter

salt och vitpeppar

rapsolja till stekning

Till tabboulehsalladen:

2 dl bulgur

2 msk olivolja

2 vitlöksklyftor

4 dl vatten

1 msk koncentrerad

kycklingfond

1 röd paprika

1 röd lök

2-3 tomater

1 knippa persilja

1 msk hackad

färsk mynta

3 msk tomatjuice

1 limefrukt

salt, gärna havssalt

1. Koka upp vatten till bulgursalladen. Tillsätt olivolja, pressad vitlök och kycklingfond. Lägg i bulgurgrynen och sjud dem sakta under lock i 10 minuter. Därefter får kastrullen stå vid sidan av spisen ytterligare 10 minuter.

2. Hacka paprika, lök, tomater persilja och mynta. När bulgurgrynen är färdiga blandas de med grönsaker och kryddor. Allt smakas av med tomatjuice, limesaft, salt och eventuellt lite extra olivolja.

3. Dela kycklingfileerna på längden. Tvätta och riv skalet från limefrukter och blanda med vetemjöl i plastpåse. Lägg i kycklingen och ruska om så mjölet sätter sig som panering.

4. Stek kycklingen i rapsolja. Salta och peppra i pannan. Vänd bitarna ungefär en gång i minuten till dess de har färg runt om. Efterstek 5-6 minuter på låg värme under lock.

Dan Strandqvist
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!