Vingklippt. Ordet som sådant har kommit att betyda brutet självförtroende eller brist på frihet.
Men de flesta fågelägare som låter vingklippa sina fåglar gör det av omsorg om fågeln. Den vingklippta fågeln slipper sitta i bur och riskerar inte att flyga bort utomhus.
- Men det kan innebära en falsk trygghet, för även en vingklippt fågel kan faktiskt flyga kortare sträckor om den får luft under vingarna, säger Gunnel Anderson, veterinär på Djurkliniken Roslagstull och själv fågelägare.
Glidflyga
Vingklippningen görs genom att man klipper av de yttersta vingpennornas spetsar och därigenom reducerar fågelns flygförmåga.Men man bör aldrig klippa så mycket att den helt tappar flygförmågan.
- Fågeln ska kunna glidflyga nedåt, den får inte trilla som en tegelsten om den skulle förlora balansen. Däremot bör en vingklippt fågel inte kunna lyfta från marken. I alla fall inte utan hjälp av en vindpust, säger Gunnel Anderson.
När den nya djurskyddslagen kom för drygt femton år sedan slogs det fast i lag att sällskapsdjur ska ha rätt till sitt naturliga beteende. Men med tanke på att alternativet till vingklippning kunde bli att många fåglar istället blev förpassade in i burar förbjöd man inte vingklippning.
Det finns dock andra alternativ. Att förse fågeln med en sele när den är utomhus, eller att helt enkelt träna fågeln att komma på inkallning, till exempel.
Självförtroende
Gunnel Anderson menar att man bör vara lite försiktig med rutinmässig vingklippning, eftersom det hämmar fågelns naturliga beteende vilket i sin tur kan påverka fågelns psykiska välbefinnande.- Jag råder alltid alla fågelägare att åtminstone vänta med att vingklippa sin fågel till dess att den lärt sig flyga och är motoriskt färdigutvecklad.
- Flygförmågan ger fågeln självförtroende. Det är ju så intimt förbundet med fågelns väsen och är viktigt för det psykiska välbefinnandet för fågeln.
Gunnel Anderson och hennes kollegor tycker sig kunna se ett samband mellan för tidigt vingklippta fåglar och problem med fåglar som själva plockar av sig fjädrar.
- Det är inget vi kan belägga vetenskapligt ännu, men påfallande många ägare till fåglar som plockar fjädrar av sig själva berättar att problemen startade efter att fågeln vingklippts första gången, säger Gunnel Anderson.
Fjäderplockning är ett problem som kan vara väldigt svårt att få bukt med, och som många gånger beror på någon slags frustration hos fågeln.
- Särskilt arten Grå Jako drabbas av det. Därför råder vi alltid ägare av Grå Jako att låta sina fåglar lära sig flyga ordentligt innan de vingklipper dem.