Kikärter är utmärkta som grund för vegetarisk matlagning.
Här formas de till heta bollar kryddade med chili och serverade med en het tomatsås vars grund vi köper färdig från affärens hylla för pastasåser.
Det är en tids- och ambitionsfråga om man vill blötlägga sina egna kikärter eller köpa färdiga på burk.
Heta kikärtsbollar
med djävulssås
4 personer
500 g kikärter
1 msk vetemjöl
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 chili
3 msk hackad gräslök
3 msk hackad persilja
1-2 msk vetemjöl
salt och svartpeppar
olja till fritering
Till såsen:
1 msk rapsolja
1 gul lök
1 grön paprika
3 dl färdig tomatsås (pastasås)
1 msk fyra sorters peppar (vit-,
svart-, grön- och rosepeppar)
1 msk vinäger
salt
1. Blötlägg kikärterna i kallt vatten.
Låt kikärterna stå svalt 12 timmar, alternativt skölj konserverade kikärter på burk och fortsätt direkt i receptet.
2. Hacka den gula löken grovt. Klyv chilin på längden, ta bort fästet och kärnorna. Kör de avrunna kikärterna med gul lök, vitlök och chili i matberedare med kniven monterad.
Tillsätt gräslök, persilja, salt och peppar. Avsluta med att arbeta in 1-2 matsked vetemjöl. Forma degen till bollar med lätt fuktade händer.
3. Hacka lök och paprika till såsen.
Fräs hacket med olja och tillsätt färdig tomatsås. Mortelstöt och krydda med blandningen "fyra sorters peppar", vinäger och salt.
4. Fritera kikärtsbollarna 4 minuter i omgångar i het olja. Låt bollarna rinna av på hushållspapper innan de serveras med den heta såsen, salladsgrönsaker och potatis, ris eller couscous.