Vegetarisk wok i stekpannan

Wokat är praktisk mat. Lätt att laga, snabbt klar och uppskattad av de flesta, antingen den som här är helt vegetarisk eller innehåller fisk, skaldjur eller kött.

Övriga2007-01-18 00:00
Enda problemet brukar vara just det där med wokpannan. Denna hopplöst runda panna som inte alls trivs på vanliga elspisar. Nu ska man inte hänga upp sig på namn. Kalla det gärna wokat, men ta fram den gamla vanliga stekpannan i stället. Den fungerar mycket bättre på våra elspisar. Tekniken att woka har ju i praktiken inget med kärlet att göra utan handlar om fint fördelad mat som steks snabbt i het panna med enbart smakneutral olja. All wokning sker i öppet kärl. Lock får krispigheten att försvinna. Svårare än så är det inte att lyckas med en wok.

Den här woken behöver bara kompletteras med en sallad. Ris är inte nödvändigt eftersom nudlar ingår i rätten.

Grön vardagswok

4 personer

2 paprikor

1-2 zucchini

4 tomater

150 g färska champinjoner

150 g äggnudlar

1 röd lök

1 purjolök

1 msk söt indonesisk soja

1 tsk röd thailändsk curry

1-2 msk rapsolja

3-4 msk söt thailändsk chilisås

färska örter till garnering

1. Förbered alla ingredienser. Paprikor och zucchini strimlas, tomaterna flås och kärnas ur varefter tomatköttet hackas grovt, champinjonerna skivas och äggnudlarna får ett uppkok i vatten. Halva den röda löken skivas, resten hackas. Purjolöken strimlas.

2. Hetta upp en stekpanna ordentligt. Slå i en matsked olja och stek grönsakerna. Efter någon minut tillsätts äggnudlarna och pannan kryddas med röd, thailändsk curry och indonesisk soja. Woka ihop allt någon minut.

3. Ringla över lite söt thailändsk chilisås och garnera med färska örter. Serveras direkt ur pannan eller ur små portionsskålar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!