Vegetarisk snabbmat

Hemlagad hamburgare på krossad vete och örtkryddad vitlöksdressing är ett grönt alternativ till allt vad snabbmat heter. Gott även om man normalt inte väljer grön mat.

Övriga2007-01-25 00:00
Vegetarisk snabbmat brukar ofta handla om vårrullar och falafel. Okej, det fungerar någon gång ibland, men i en stressig tillvaro kan det behövas fler vegetariska snabbmål att välja mellan. Egna veteburgare är ett alternativ. Goda med härligt tuggmotstånd, det senare en egenskap som verkligen skiljer vetevarianten från allt finmalt.

Råriven potatis och äggvita används som bindemedel. Gör inte veteburgarna för tunna och vänd dem försiktigt. Innan de fått stekyta på båda sidor är de ganska sköra, men när de väl är stekta håller de ihop riktigt bra. Veteburgare som blir över kan frysas.

Veteburgare med ört- och vitlöksdressing

4 personer

250 g krossade vetekorn

1 gul lök

3 msk olivolja

8 dl grönsaksbuljong

2 potatisar

3 äggvitor

3 msk hackad persilja

örtsalt och vitpeppar

olivolja till stekning

Till dressingen:

2 dl lättcrème fraiche

3 msk lättmajonnäs

2 msk hackad persilja

2 msk hackad gräslök

1 msk hackad, färsk timjan

1 msk ljus, fransk senap

1 pressad vitlöksklyfta

Till servering:

salladsgrönsaker

varma pitabröd

1. Finhacka en gul lök. Värm vetekross och olivolja i en kastrull. Tillsätt lökhack och grönsaksbuljong. Koka upp och sjud 10 minuter under lock. Ställ åt sidan och låt allt svälla en timme.

2. Red av med två rårivna potatisar och tre äggvitor. Tillsätt hackad persilja samt örtsalt och vitpeppar. Forma åtta hamburgare som steks 3-4 minuter på vardera sidan i olivolja.

3. Blanda lättcrème fraiche och majonnäs. Krydda med hackad persilja, gräslök och timjan. Avsluta med fransk senap och pressad vitlök. Bjud veteburgarna med sallad i varma pitabröd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!