Vegetarisk snabbmat

Grunder för bra och lättlagade vegetariska rätter blir allt vanligare i affären. Förkokta bönor, inte sällan i goda blandningar, dyker ständigt upp och underlättar för snabb vegetarisk matlagning. Komplettera gärna det färdigköpta med något hemlagat. Då blir "snabbmaten" som bäst.

Övriga2008-01-24 00:00
Stockholm (TT Spektra)



Färger är viktigt vid all matlagning, men extra betydelsefullt när det är vegetarisk mat som står på menyn. Inte så lätt mitt i vintern kanske, men paprikor i olika färger brukar alltid finnas. Bönsalsan här är en mix av kidneybönor och majskorn i väkryddad tomatsås. Den blandades med en burk durumvetekorn. Flera andra kombinationer finns för den som vill ta genvägen via färdiga bönblandningar.



Lök- och paprikapytt
med bönmix och pumpafrön

4 personer

600 g paprika i olika färger

1 rödlök

1-2 vitlöksklyftor

raps- eller olivolja

flingsalt och svartpeppar



Till bönsalsan:

1 förpackning bönor/bönmix i tomatsås, ca 400 g

1 burk durumvetekorn, ca 400 g



Till servering

blandad sallad

1 dl rostade pumpafrön



1.
Skölj och skär paprikafrukterna i små bitar, cirka en centimeter i fyrkant. Skala och finhacka rödlöken.

Stek paprikabitarna med raps- eller olivolja. Pressa i vitlök mot slutet eftersom den har en benägenhet att vilja bränna fast i pannan. Avsluta med salt och peppar.

2. Blanda och värm bönor och vetekorn i kastrull. Svag värme och några matskedar extra vätska i form av vatten eller grönsaksbuljong kan behövas. Används bönor i vatten bör de spolas av före tillagning. Då kan färdig tomatsås vara ett bra komplement. Sådana såser finns tretton på dussinet intill pastaprodukter i butiken.

3. Lägg upp paprikapytten och bönmixen var för sig i djupa tallrikar. Toppa med rostade pumpafrön och fräsch grönsallad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!