Färger är viktigt vid all matlagning, men extra betydelsefullt när det är vegetarisk mat som står på menyn. Inte så lätt mitt i vintern kanske, men paprikor i olika färger brukar alltid finnas. Bönsalsan här är en mix av kidneybönor och majskorn i väkryddad tomatsås. Den blandades med en burk durumvetekorn. Flera andra kombinationer finns för den som vill ta genvägen via färdiga bönblandningar.
Lök- och paprikapytt
med bönmix och pumpafrön
4 personer
600 g paprika i olika färger
1 rödlök
1-2 vitlöksklyftor
raps- eller olivolja
flingsalt och svartpeppar
Till bönsalsan:
1 förpackning bönor/bönmix i tomatsås, ca 400 g
1 burk durumvetekorn, ca 400 g
Till servering
blandad sallad
1 dl rostade pumpafrön
1. Skölj och skär paprikafrukterna i små bitar, cirka en centimeter i fyrkant. Skala och finhacka rödlöken.
Stek paprikabitarna med raps- eller olivolja. Pressa i vitlök mot slutet eftersom den har en benägenhet att vilja bränna fast i pannan. Avsluta med salt och peppar.
2. Blanda och värm bönor och vetekorn i kastrull. Svag värme och några matskedar extra vätska i form av vatten eller grönsaksbuljong kan behövas. Används bönor i vatten bör de spolas av före tillagning. Då kan färdig tomatsås vara ett bra komplement. Sådana såser finns tretton på dussinet intill pastaprodukter i butiken.
3. Lägg upp paprikapytten och bönmixen var för sig i djupa tallrikar. Toppa med rostade pumpafrön och fräsch grönsallad.