Vegetarisk grönsakspytt

Vegetarisk pytt behöver inte vara en efterapning av den vanliga pytten på köttrester. Här är man fri att blanda i vad man vill.

Övriga2006-08-31 00:00
Till en pytt för fyra personer blir det en hel del skärande innan potatis, lök och grönsaker skurits ned till pyttstora bitar. Sedan går det fort. Stek hastigt i neutral olja, krydda med tandoorikrydda, koriander och kardemumma samt avsluta med en rejäl klick HP-sås. Allt får sedan eftersteka några minuter i 200 graders ugn.

Receptet innehåller en hel vitlök där klyftorna steks hela. Jodå, det går, men bara om vitlöken är pinfärsk och fortfarande mjuk och mild. Äldre vitlök som hunnit bli fast med tydliga klyftor bör man nog bara ta 2-3 klyftor av som dessutom hackas innan de tillsätts.

Ta gärna en titt på HP-såsens innehållsförteckning, den är gjord på flera av indiska kökets kryddor. HP betyder House of Parliament, det vill säga parlamentsbyggnaden i London, och såsen kom till då England hade stora intressen i bland annat Indien. Orientaliska kryddor och frukter och maltvinäger ger såsen dess speciella smak.



Grönsakspytt med indiska kryddor

4 personer

8-10 medelstora potatisar

2 morötter

1 purjolök

1 röd lök

1 zucchini

1 hel, färsk vitlök

1 tsk tandoorikrydda (färdig kryddblandning)

1 tsk mald koriander

1 tsk mald kardemumma

1 dl HP-sås

rapsolja till stekning

1 kruka färsk koriander eller ett litet knippe persilja

1. Skala och skär potatisar och morötter i knappt centimeterstora tärningar. Strimla purjolöken och hacka den röda löken. Dela zucchinin på längden och ta bort lite av kärnhuset med sked. Skär det gröna skalet med lite fruktkött kvar i tärningar. Skala vitlöken. Är vitlöken pinfärsk, mjuk och mild kan man ta en hel lök och lägga i hela klyftor. Äldre vitlök bör man vara mer försiktig med och bara ta 2-3 klyftor som dessutom hackas.

2. Stek grönsakerna i stekgryta. Rör i grytan så att inget fastnar i botten. Krydda och tillsätt HP-sås efter några minuter.

3. Efterstek grytan i 200 graders ugn i cirka 5 minuter eller till dess morötterna (som tar längst tid) inte längre känns råa. Överstek inte för då blir pytten kladdig och trist.

4. Lägg upp i portionsskålar och garnera med färsk koriander eller persilja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!