Vegetarisk festmat

Frasiga vegetariska biffar med currystuvad purjolök är vegetarisk mat som verkligen smakar. Att frossa i tomater och salladsblad i vintermörkret visar bara att man struntar i miljön. Alla dessa grönsaker kräver massor av energi antingen den används till uppvärmda växthus eller transporter.

Övriga2006-11-23 00:00
Med några olika sorters rotsaker kan man komma långt inom den vegetariska matlagningen. Exakt vilka man väljer spelar faktiskt mindre roll, bara man ser till att ha potatis med i urvalet. Potatisen bidrar med viktig stärkelse som får biffarna att hålla ihop utan att man behöver tillsätta ägg som inte hör hemma i det vegetariska köket.

Morot, rotselleri, persiljerot och någon form av lök är en bra grund. Alla dessa ingredienser rivs och används råa. Om man använder kall, kokt potatis får man ganska mjuka biffar, lite som potatisbullar i konsistensen. Råriven potatis ger frasigare biffar som smakar underbart när de är nystekta.

Rotsaksbiffar med currystuvad purjolök

4 personer

2 morötter

1 liten bit rotselleri

1/3 purjolök

1 vitlöksklyfta

5 medelstora potatisar

flingsalt och vitpeppar

smör och olja till stekning

Till currystuvade purjolöken:

1 stor purjolök

2 syrliga äpplen

1 msk raps- eller olivolja

1 msk curry

2 dl vatten

2 dl grädde

3 msk maizena + 3 msk vatten

1 tsk anisfrö

1 fint hackad chili

flingsalt

1. Strimla purjolöken till såsen. Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Fräs purjolök och äpple med olja i kastrull. Pudra över curry och tillsätt vatten och grädde. Red till stuvning med maizena löst i vatten. Stöt anis i mortel och tillsätt den. Sjud stuvningen fem minuter. Smaka av med hackad chili och salt.

2. Skala och riv morötter, rotselleri och potatis. Finhacka purjolöken och vitlöken som ska ingå i biffarna. Blanda allt och krydda med flingsalt och vitpeppar.

3. Forma bollar av rotsakerna och tryck ut så mycket vätska det går. Hetta upp en stekpanna och tillsätt lika delar smör och olja. Lägg bollarna i pannan och tryck till med stekspaden så de formar sig till ganska tjocka biffar. Stek till dess de får en ordenlig yta som krävs för att de ska gå att vända. Servera biffarna med currystuvad purjolök och varma grönsaker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!