Värmande glögg i juletid
Glöggtest. Mörkt, regn, snö, kyla och rusk. Glöggtider. Nu börjar mättade, varma dofter av kryddnejlika, ingefära och kardemumma att sprida sig i de svenska hemmen. Glöggen har blivit en lika självklar tradition innan jul som sillen och julskinkan på julaftonen.
Årets utbud håller därför bättre klass än någonsin. Trots att antalet glöggsorter ökat rejält sedan Vin & Sprits monopol - och ensamrätt på glögg - upphörde 1995 har vårt glöggdrickande varit tämligen konstant under de senaste 25 åren.
Cirka tre miljoner liter brukar den svenska totalkonsumtionen hamna på under de tre månader som glöggsäsongen varar. Den smyger igång i november, når sitt crescendo i december (med 70 procent av årskonsumtionen) för att tona ut i januari.
Blossa håller som vanligt ställningen i glöggtoppen, men Dufvenkrook från Herrljunga är en stark utmanare på samma planhalva. Sedan finns det flera specialglöggsorter med smak av såväl maltwhisky som rom, vanilj, konjak och choklad.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!