Vardagsmat på rester
Hur kul är det egentligen med rester i kylen? Ni vet skålen med kall kokt potatis, eller än värre, potatismos som blivit över och dumpats i kylen. Hopplöst fall? Nej, inte alls. Krydda mosresterna med örter och stek potatisbullar. Det kanske till och med blir godare än moset var när det lagades.
Normalt lagas potatisbullar på potatismos av mjölig vinterpotatis. Riven muskotnöt är den klassiska kryddan i sammanhanget.
Moset formas till små, runda plättar som vänds i ströbröd och steks på båda sidor. Här utvecklar vi plättarnas kryddning med hackade färska örter. Mejram, gräslök eller basilika är lämpliga i sammanhanget, men det är i stort fritt fram att välja vilka kryddörter man vill.
För att få fastare plättar kan man arbeta in några matskedar vetemjöl i potatismoset. Bra att veta om moset är löst och svårt att forma.
Örtkryddade potatisbullar
4 personer
1 kg potatis, kan även lagas på rester av potatismos
2 ägg
1 msk smör
3 msk vetemjöl
1 tsk salt
1 kryddmått vitpeppar
2 msk hackade, färska örter (till exempel mejram, basilika, gräslök)
riven muskotnöt, om man vill
1 dl ströbröd
1. Koka och mosa potatis. Blanda med ägg, smör, mjöl och kryddor. De färska örtkryddorna hackas ganska fint. Torkade örter smulas ner i moset.
2. Forma små bollar som trycks ihop till plättar. Vänd plättarna i ströbröd och stek i medelvarm panna.
3. Servera med stekt bacon eller stekt, rimmat fläsk och lingonsylt. Garnera gärna med färska örter. Rivna morötter eller annan råkost passar bra till.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!