Valfrihet på spett

Grillspett med olika köttbitar varvat med lök och grönsaker är uppskattad sommarmat. Men bästa spetten grillas utan spett. Skumt, nej inte alls. Här kommer förklaringen.

Övriga2007-07-05 00:00
Nötkött, kyckling, korv och grönsaker. Alla har de sin egen grilltid för bästa resultat. Varvar man allt redan från början blir det lätt både övergrillat och för lite grillat på samma spett. Genom att grilla varje bit för sig och sedan varva upp allt på spett har man full kontroll på grillningen. Sedan är det bara att lägga tillbaka spetten på grillen någon minut just innan servering så de är riktigt heta.

Ett annat knep för mer smak är att efterkrydda med glaze. Välj gärna två olika smaker, en stark och en söt glaze för att få variation. Bästa tillbehöret till ett saftigt grillspett är en stor skål med blandad grönsallad och ett gott bröd att bryta till.



Grillspett med variation

4 personer

4 bitar nöt- eller fläskkött från file alt. biff- eller kotlettrad

4 små kryddiga korvar

4 bitar kycklingkött

4 små lökar, champinjoner och/eller paprikabitar

1 dl grillolja

2 olika sorters glaze, en stark och en söt

Till servering:

1 kruka färsk timjan

blandad sallad

1. Pensla kött, korv och grönsaker med grillolja. Grilla dem var för sig så de får fin färg och blir lagom genomstekta. Ta upp och lägg på separata fat.

2. Trä upp kött, korv och grönsaker på spett. Pensla med olika glaze för spännande smakbrytningar. Lägg spetten sida vid sida på brickor eller plåtar. När de ska serveras grillas de hastigt över inte alltför het glöd eller medium varm gasolgrill. Serveras med blandad sallad och bröd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!