Själva traditionen att äta våfflor har åtskilliga år på nacken. Redan i doktor Hagdals klassiska kokbok från slutet av 1800-talet ges recept på något man då kallade sockervåfflor. Av receptet att döma är det vad vi här kallar äggvåfflor även om måttenheterna i den gamla kokboken var ort och tum.
Många variationer
Det finns många recept på våffelsmet. Den enklast tänkbara är vanlig pannkakssmet som gräddas i våffeljärn i stället för i pannkakslagg. Resultatet blir gott, men särskilt frasiga blir de inte. Doktor Hagdahls äggvåfflor är ett strå vassare och bäst av alla är de riktiga frasvåfflorna. De senare bör man kanske inte äta för många av, då den huvudsakliga ingrediensen är vispad grädde.Våfflor till förrätt
Alla våfflor behöver inte vara söta. Inte behöver de dyka upp som dessert eller godsak heller. Den här tiden på året är det kul att överraska med våfflor till förrätt, eller kanske till och med som lätträtt efter en arbetsvecka. Spenatvåfflor är i praktiken en något förfinad pannkakssmet som smaksätts med hackad spenat. På samma sätt kan man göra örtkryddade förrättsvåfflor som båda serveras ungefär som toast med hackad lök, crème fraiche och räkor alternativt rom av något slag.Smeten som används när man gör ryska blinier kan också gräddas i våffeljärn. Blinier ska göras på bovetemjöl som här blandas med vetemjöl. Vill man ha helt glutenfria våfflor tar man enbart bovetemjöl. Våffelblinier serveras på samma sätt som övriga förrättsvåfflor, det vill säga med lök, syrad grädde och rom.
Till sist, orkar man inte blanda våffelsmet kan man grädda köpt smördeg i våffeljärn. Kavla ut plattorna så de täcker våffeljärnet och grädda i osmort våffeljärn till dess degen fått vacker färg och konsistensen är fast och frasig. Servera gärna smördegsvåfflorna med strimlad kallrökt lax, en mix på majonnäs och crème fraiche smaksatt med pepparrot, grön sparris och blandad grönsallad. Gott och vårlikt, precis som vi vill ha det nu.