Utan tvång inget bra samarbete

Samhällen eller grupper som bygger helt på frivilligt samarbete blir inte långlivade, enligt en ny vetenskaplig studie.De blir snabbt utkonkurrerade av grupper som tillämpar tvångsmedel och bestraffar svikare och fuskare.

Övriga2006-07-17 00:00
Bakom studien - som tros ha fört oss närmare en mer generell teori om det mänskliga samarbetet och dess evolutionära ursprung - står forskare vid universitet i Erfurt i Tyskland och London School of Economics i England.

Resultaten redovisas i den vetenskapliga tidskriften Science (060407). De bygger på ett experiment där tyska studenter fick välja att tillhöra endera av två grupper: En där smitare och fuskare kunde bestraffas, och en där bestraffning saknades.

Lätt att sko sig

Varje deltagare fick sedan en symbolisk summa pengar att förvalta. De kunde välja att antingen behålla pengarna för egen del eller investera dem i ett grupp-projekt där värdet på insatsen steg i värde.

Det senare låter mer fördelaktigt. Men eftersom den totala potten skulle delas lika mellan deltagarna, oavsett hur mycket de satsat, fanns det stora möjligheter att sko sig på de andra genom att lämna ett litet bidrag, eller inget alls.

Ett sådant beteende blev dock olönsamt i den grupp där möjligheten till bestraffning fanns och upphörde ganska snart.

Ingen kvar

I den andra gruppen upphörde i stället allt samarbete. När de ärliga upptäckte att några obehindrat kunde sko sig, slutade de att lägga pengar i den gemensamma potten.

Sedan kom det verkligt intressanta. En bit in i experimentet fick alla deltagare möjligheten att byta grupp. Det visade sig att nästan alla så småningom gick över till gruppen med bestraffning.

Gruppen som saknade tvångsmedel upphörde helt enkelt att existera.

Stödjer Darwins teorier

Resultatet ligger i linje med flera andra studier som utförts de senaste åren. Men den är den första som klart påvisat att samhällen med ett visst mått av tvång konkurrerar ut samhällen som helt bygger på den goda viljan. Enligt forskarna stöder detta tanken på en kulturell urvalsprocess som liknar det naturliga urvalet.

Darwins teori tycks med andra ord kunna förklara också uppkomsten av det mänskliga samarbetet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om