USA for sale

Övriga2008-01-24 00:00
Bilindustrin har i decennier varit motorn i den nordamerikanska ekonomin. Bokstavligen. Och styrkan i att ha en så gigantisk hemmamarknad att man i princip varit oberoende av omvärlden, är förmodligen också förklaringen till att makthavarna hos "de te stora" - GM, Ford och Chrysler - för länge sen tappade perspektiven.

Redan i taxin från Metroflygplatsen in till Detroit och den internationella bilsalongen blir jag påmind om att tiden stått stilla i bilens förlovade hemland, USA. I baksätet på en tämligen ny årgång av Lincoln Town Car återupplever jag min ungdoms glada dagar i en Chevrolet Impala, årsmodell -61. Samma jättelika plåtschabrak, samma dåligt disponerade utrymmen, samma usla åkkomfort och samma primitiva konstruktion med i princip fyra hjul på två järnstänger, förbundna med ett par meter järnvägsräls.



Det här fungerade år efter år, så länge de amerikanska bilköparna var lojala och i princip fick sina bilar gratis. "Köp en bil i dag, få en TV och en frysbox på köpet och betala någon gång i framtiden". Så har ruljansen hållits i gång. Sedan har bilindustrin, fastighetsägarna och de övriga affärsidkarna levt på att inkassera räntor får banklånen. Det finns de som hävdar att hela den amerikanska välfärden lever på kredit.

Men så en dag upptäckte de amerikanska bilspekulanterna att europeer, koreaner och inte minst japaner kunde göra både bättre, säkrare och smartare bilar. Så i dagsläget toppas försäljningslistorna i USA av Toyota, Honda och Hyundai. Ska man åka riktigt fint väljer amerikanen numera Lexus, Mercedes eller Volvo. På sportbilarna ska det stå Porsche eller Ferrari.



Och nu kommer räkningen!

Hela den amerikanska ekonomin är som ett gigantiskt kedjebrevspel. Det fungerar bara så länge alla spelar vidare. Men i samma ögonblick någon kliver av faller allt samman. Det är precis vad som sker i USA just nu. Alla försöker kliva av karusellen och rädda vad som räddas kan - det gäller att inte bli stående med Svarte Petter.

Risken är att just bilindustrin blir förloraren. Mercedes har kastat ut Chrysler, Ford säljer ut sina bästa varumärken och GM förlorar pengar på snart sagt allt de gör. Kartan håller på att ritas om, bilindustrins maktcentrum flyttas österut och kinesiska, ryska, indiska och saudiarabiska köpare knackar på dörren och vill köpa ...

"USA for sale" stod det på löpsedlarna när jag åkte hem från Detroit. Samma dag kom president Bush hem från Mellanöstern. Den karlen har ännu ett krig att utkämpa - nu på sig egen bakgård.



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om