En god sillsallad ska vara frisk, krispig och något torr. Undvik fett i form av massor med majonnäs och framför allt undvik att dränka sillsalladen i rödbetsspad. När sillsalladen kommer på tallriken ska den inte vätska sig så att allt på tallriken blir rödbetsrött. Små bitar av ättiksgurka, inlagda rödbetor, syrligt äpple, gul lök och inte minst fast kokt potatis ger tillsammans med små silltärningar den rätta smaken och konsistensen. Till sillsalladen serveras hårdkokt ägg men hoppa över gräddmajonnäsen som förstör det friska.
kallas, levde åren 1844 till 1889 så rätten har hunnit finslipas en hel del genom åren.
En riktig frestelse ska göras på riktig ansjovis, smörfräst gul lök, tunna potatisstavar och grädde. För att få rätt konsistens bör man inte tillsätta all grädde på en gång utan börja med hälften och sedan fylla efter när frestelsen gått halva tiden i ugnen. Då blir resultatet krämigt mjukt inuti och lätt krispigt på ytan, precis så som operasångaren en gång ville ha den.
Försäljningen av färdigkokta julskinkor ökar varje år. Att köpa färdigkokt skinka är helt rätt om man inte tänker göra egen julkorv och syltor som kräver massor av skinkspad.
Bild 1-3: Julens favoriter. Skinka och inlagd sill är två av svenska folkets mest uppskattade julbordsrätter.
Bild 4: Saftiga spjäll. Revbensspjäll ska vara möra och söta till jul. Här finns recept och tips.
Bild 5: Gammaldags julskinka. Förr skulle skinkan ha rejält fettlager. I dag är det magra skinkor, helst färdigkokta, som gäller.
Foto: Dan Strandqvist
Recept:
Snabbinlagd sill
4-6 personer
3-5 fileer färdiginlagd löksill
Till lagen:
3 dl matättika, 3 % (2 1/2 msk 24-procentig ättika och 2 1/2 dl vatten)
1 1/2 dl strösocker
10 kryddpepparkorn
1 lagerblad
1 persiljekvist
1 bit morot
1 röd lök
1. Sillen är redan inlagd och klar. Här vill vi få fram smaken av heminlagd sill. Mät upp socker i en skål. Tillsätt ättika och vatten. Vispa till dess sockret löst sig.
2. Skär löksillen i bitar och varva med grovt stötta kryddpepparkorn, skivad röd lök och morot, lagerblad och grovt hackad persilja i glasburk. Slå på den nya lagen. Klar att servera direkt, med godast efter någon timme.
Örtagårdssill
4 personer
3-5 fileer färdiginlagd löksill
1 1/2 dl majonnäs
1 1/2 dl crème fraiche
1 msk finhackad persilja
1 msk finhackad dill
1 msk finhackad gräslök
1 vitlöksklyfta
1. Blanda samman majonnäs och crème fraiche. Hacka örterna fint och rör ned dem i majonnäsblandningen. Pressa i en vitlöksklyfta.
2. Skiva löksillen och vänd ned bitarna i marinaden. Låt stå kallt någon timme före servering. Garneras med färska örter vid serveringen.
Sillsallad med äpple och ättiksgurka
4-6 personer
4-5 fileer inlagd sill eller löksill
3 medelstora kokta potatisar av fast sort
2 äpplen
1 ättiksgurka
1/2 gul lök
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 dl hackade inlagda rödbetor
3 hårdkokta ägg till garnering
1. Skala äpplen och potatis. Skär inlagd sill, äpplen, potatis och gurka i små tärningar. Skala och hacka löken fint. Salta och peppra. Blanda med de hackade rödbetorna.
2. Skölj en form med kallt vatten. Packa sillsalladen i formen och låt den stå kallt ett par timmar. Vid serveringen stjälps sillsalladen upp på ett fat och garnerar med hårdkokta ägg som hackats gula och vita var för sig.
Janssons frestelse
4-6 personer
1 kg potatis
3 gula lökar
2-3 msk smör
20 ansjovisfileer + spad
4 dl grädde
1 msk ströbröd
1. Skala och strimla potatisen. Skala och skär löken i tunna skivor. Smörfräs löken i kastrull med drygt hälften av matfettet.
2. Smöra en ugnsfast form. Varva potatis, lök och ansjovis. Avsluta med ett lager potatis.
3. Platta till ytan och slå på hälften av grädden och spadet från ansjovisburkarna.
4. Avsluta med ströbröd och ett par smörklickar. Grädda frestelsen 15 minuter i 225 graders ugn. Tillsätt resterande grädde och sätt in frestelsen ytterligare cirka 30 minuter.
Honungssöta revbensspjäll
4-6 personer
1 kg tjocka revbensspjäll
1 gul lök
1 tsk hel svart- eller kryddpeppar
1-2 lagerblad
2-3 kvistar färsk timjan
1 tesked salt
Till marinaden:
3 msk rapsolja
3 msk honung, gärna flytande
2 msk soja
1 msk koncentrerad kalvfond
1 tsk mald ingefära
1 tsk salt
1 1/2 tsk svartpeppar
1. Dela revbenen i portionsbitar. Lägg bitarna i kastrull tillsammans med en grovt hackad lök, peppar, salt, timjan och lagerblad. Slå på vatten så det täcker och koka upp. Skumma, om det behövs, och sjud spjällen under lock i cirka 10-12 minuter. Är spjällen riktigt tjocka kan de behöva upp till 15 minuter.
2. Slå av vattnet och låt spjällen ånga av. Blanda marinaden av olja, honung, soja, koncentrerad kalvfond, ingefära, salt och peppar i en rymlig skål. Tippa ned spjällen i marinaden och vänd runt. Ställ spjäll och marinad kallt upp till ett dygn.
3. Sprid ut spjällen i en långpanna och stek dem 8-10 minuter i 225 graders ugn. De ska bli riktigt varma och få färg. Ibland går det fortare, ibland tar det några minuter till, allt beroende på ugn.
Griljering med senap
2 msk senap
1 msk sirap
2 äggulor
1 msk potatismjöl
1 dl ströbröd
1. Ta bort svålen från skinkan. Blanda ihop alla ingredienser utom ströbrödet.
2. Smeta på senapsblandningen och strö över ströbrödet och ställ in skinkan på en långpanna i 200 grader varm ugn. Låt stå till dess skinkan fått vacker färg. Det tar 10-15 minuter. (TT Spektra)
//bilder:5