Tidigare var det vanligt med kokt fläsk och surkål. I dag har många ersatt det feta fläsket med kryddig korv. Till skillnad från många svenska korvar innehåller de tyska korvarna rikligt med kött, vilket gör dem ganska fasta med ett rejält tuggmotstånd.
I kombination med att de flesta köper sin surkål färdig på burk har surkål och korv blivit en enkel och inte minst snabb vardagsrätt i många tyska hem. Rätter med surkål serveras vanligtvis med kokt potatis. Rena skolboksexemplet på nyttig mat med andra ord.
Tysk lunchtallrik
4 personer
1 burk surkål, ca 500 g
8 kryddiga korvar,
gärna av olika slag
2 färska paprikor,
gärna med olika färg
körbärstomater
8 potatisar
1. Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten. Häll upp surkålen i kastrull och värm varsamt på ganska svag värme. Om man vill kan surkålen kryddas efter med mald kummin, en nypa socker och vitt vin. Vill man reda av surkålen på traditionellt tyskt vis tillsätts råriven potatis.
2. Dela korvarna i bitar och stek dem i medelvarm panna. Fördela gärna olika korvar på tallrikar tillsammans med surkål, kokt potatis, strimlad paprika och halverade körsbärstomater.